definiția zăluzi definiție dex

zăluzi

găsește rime pentru zăluzi
Cuvinte apropiate: aluzi, zălezi, zăluzi, zăluzie, zăluzit

ZĂLUZÍ

, zăluzesc, vb. IV. Intranz. și refl. (Reg.) A deveni zălud, a se sminti, a se țicni; a-și pierde mințile, a înnebuni. – Din zălud.

ZĂLUZÍ

vb. v. aliena, înnebuni, sminti, țicni.

zăluzí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. zăluzésc, imperf. 3 sg. zăluzeá; conj. prez. 3 sg. și pl. zăluzeáscă

zăluzí

(a ~) (reg.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. zăluzésc, imperf. 3 sg. zăluzeá conj. prez. 3 zăluzeáscă

ZĂLÚD

, -Ă, zăluzi, -de, adj. 1. Smintit, țicnit, nebun; zăpăcit. ♦ Scos din minți, înnebunit, tulburat, năucit. 2. Naiv, nepriceput; ușuratic; tembel. 3. Prost. – Din bg. zaluden.

ZĂLÚD

adj. v. aiurea, aiurit, bezmetic, buimac, buimăcit, derutat, descreierat, descumpănit, dezorientat, năuc, năucit, nebun, smintit, țicnit, zănatic, zăpăcit, zurliu.

zălúd

adj. m., pl. zălúzi; f. sg. zălúdă, pl. zălúde

ZĂLÚ//D ~dă (~zi, ~de)

1) Care și-a pierdut facultatea de a judeca normal; care și-a ieșit din minți; zănatic; zăpăcit; smintit; țicnit; scrântit; bezmetic. 2) Care este nestatornic; fluturatic. 3) Care vădește lipsa de inteligență; prost; nerod; năuc; stupid; netot; tont; nătărău; nătâng. /<bulg. zaluden

zălúd (-dă),

adj. – Smintit, nebun. Sl., cf. sl. ludŭprost”, bg. zaludo, zaludenleneș” (Conev 100; Scriban), sb., cr. suludnebun”. – Der. zăluzi, vb. (a se sminti), în Mold.; zăluzenie, s.f. (tîmpire).

zălúd

(pop.) adj. m., pl. zălúzi; f. zălúdă, pl. zălúde
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar