definiția varii definiție dex

varii

găsește rime pentru varii
Cuvinte apropiate: vari, varia, varia (s.n.), vario, variu, vărui, vâjii, vârî

VAR2

s.m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru puterea reactivă. – Din fr., engl. var.

var

(fiz.) s. m., pl. vari

var

s.n. – Oxid de calciu. – Megl. var. Sl. varŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 16; Cihac, II, 448; Conev 79), de la variti „a coace”, cf. bg., rus. var, pol. var. – Der. vărar, s.m. (muncitor care lucrează cu var; vînzător de var); vărărie, s.f. (loc cu var); varniță, s.f. (loc cu var, cuptor de var), din sl. varĭnica, cf. bg. varnica; vărnicer, s.m. (vărar); văros, adj. (cu var, cu aspect de var); vărui, vb. (a da cu var); văruială, s.f. (văruit; apă de var).

VAR

s.m. (Fiz.) Unitate de putere electromagnetică reactivă, corespunzând unui curent alternativ de un amper sub tensiunea de un volt. [Nume dat de ing. român C. Budeanu de la inițialele v(olt) + a(mper) + r(eactiv)].

VAR

s. m. unitate de putere electromagnetică reactivă, corespunzând unui curent alternativ de un amper sub tensiunea de un volt. (< fr., engl. var)

VÁRIU, -IE

, varii, adj. (Înv.) Variat. – Din lat. varius.

VÁRIU

adj. v. deosebit, diferit, divers, felurit, variat.

váriu

adj. m. [-riu pron. -riu ], f. várie (sil. -ri-e); pl. m. și f. várii

váriu (-ie),

adj. – Variat. Lat. varius (sec. XIX). – Der. (din fr.) varia, vb.; variabil, adj.; invariabil (var. nevariabil), adj.; variabilitate, s.f.; variantă, s.f.; variați(un)e, s.f.; varietate, s.f.; varieteu, s.n. (teatru de varietăți).

VÁRIU, -IE

adj. (Rar) Diferit, variat. [Cf. it. vario, lat. varius].
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar