definiția târnă definiție dex

târnă

găsește rime pentru târnă
Cuvinte apropiate: atârna, bârnă, iarna, iarnă, marnă, narnă, taină, tana, tană, tara, tară, tarbă, tarcă, targă, tarla, tartă, tarță, tărca, tâmnă, târă, târfă, târlă, târmă, târn, târnaț, târnaț, târnă, târnâi, târnâi, târsă, târșă, târtă, ternă, turna, turna, țarnă, țărnă, zârnă

TẤRNĂ,

târne, s.f. (Reg.) I. 1. Coș de nuiele, mai larg la gură decât la fund (prevăzut cu două toarte); coșarcă, târnog. ♦ Stup de albine făcut din nuiele împletite. 2. Unealtă de pescuit pești mici, făcută din nuiele împletite. 3. Vas mare cu care se transportă mâncarea lucrătorilor la câmp. II. Art. Numele unui dans popular; melodie după care se execută acest dans. [Var.: târn s.n.] – Cf. bg. trăvna.

TÂRNĂ

s. v. coșarcă, stup.

târnă

(coșarcă, unealtă de pescuit) s. f., g.-d. art. târnei; pl. târne

tîrnă (-ne),

s.f. – 1. Coș mare de răchită, de nuiele. – 2. Stup de nuiele. – 3. (Olt.) Botniță care se pune la vite pentru a le împiedicapască. Origine incertă. Se consideră der. din bg. trăvna, sb. trnka (Cihac, II, 402; Tiktin; Candrea; bg. tărna, adăugat de Conev 74, pare să provină din rom.), în legătură cu sl. trŭnŭspin”, cf. tîrn. Această der. este posibilă, dar nu încetează să fie bătătoare la ochi apropierea de mgr. τράνα, lat. med. tranaîmpletitură de nuiele” (Goelzer, Bull. Du Cange, III, 159), de origine necunoscută.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar