definiția surghiuni definiție dex

surghiuni

găsește rime pentru surghiuni
Cuvinte apropiate: surghiun (persoană), surghiun (exil), surghiuni, surghiunie, surghiunit

SURGHIUNÍ,

surghiunesc, vb. IV. Tranz. A exila, a deporta, a proscrie. ♦ Fig. A izgoni, a alunga. – Din surghiun.

SURGHIUNÍ

vb. (JUR.) 1. a alunga, a exila, a goni, a izgoni, a ostraciza, a proscrie, (livr.) a relega, (înv.) a urgisi. (L-a ~ din țară.) 2. v. deporta.

SURGHIUNÍ

vb. v. alunga, depărta, goni, izgoni, îndepărta.

surghiuní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. surghiunésc, imperf. 3 sg. surghiuneá; conj. prez. 3 sg. și pl. surghiuneáscă

A SURGHIUN//Í ~ésc

tranz. înv. 1) A trimite în surghiun; a exila; a deporta. 2) fig. A silitrăiască printre străini; a izgoni; a alunga. /Din surghiun

SURGHIÚN,

(1) surghiunuri, s.n. (2) surghiuni, s.m. 1. S.n. Surghiunire, exil, deportare. ♦ Stare, situație de exilat, de proscris; fig. pribegie, înstrăinare. 2. (Înv.) S.m. Surghiunit. – Din tc. sürgün.

SURGHIÚN

adj., s. v. alungat, exilat, gonit, izgonit, pribeag, proscris, surghiunit.

surghiún

(persoană) s. m., pl. surghiúni

surghiún (-nuri),

s.n. – Deportare, exil. Var. Mold. surgun. Mr. surghiune, megl. surghiun. Tc. sürgün (Roesler 603; Șeineanu, II, 329; Lokotsch 1950), cf ngr. σουργούνια, alb. sürgün, bg. sjurgjun. – Der. surghiuni, vb. (a exila); surghiunie, s.f. (deportare); surgunlîc, s.n. (înv., exil), din tc. sürgünlik.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar