, scalari, s.m. Pește originar din America de Sud, cu reflexe aurii și brune, brăzdat de dungi transversale negre sau gri, folosit ca pește de acvariu (Pteraphyllum scalare). – Din fr. scalaire.
, scalari, -e, adj., s.m. (Mărime) care are o valoare determinată printr-o unitate de măsură și printr-un număr real. – Din germ. Scalar, fr. scalaire.
și substantival (despre mărimi) Care poate fi măsurat după o anumită scară, valoarea fiindu-i exprimată printr-un singur număr real. /<fr. scalaire, germ. Skalar
s.m. (op. vector, vectorial) Mărime stabilită numai prin valoarea ei numerică, care nu depinde de vreun sistem de referință. ♦ Număr real sau complex. // adj., s.n. (Mărime) care poate fi măsurată după o anumită scară, determinată printr-un singur număr real care îi arată valoarea. [Cf. fr. scalaire, germ. skalar, Skalar < lat. scala – scară].
s. m. pește teleostean de acvariu, originar din America de Sud, având corpul discoidal, cu reflexe aurii și brune, brăzdat de dungi transversale negre sau gri și ochiul înconjurat cu roșu. (< fr. scalaire)
adj., s. m. (mărime) ale cărei valori sunt determinate numai prin unitatea de măsură și printr-un număr real care nu depinde de vreun sistem de referință. (< germ. Skalar, fr. scalaire)
s. f., g.-d. art. scalării
s.f. Procedeu tehnic folosit în sociologie și în psihologia socială pentru măsurarea intensității opiniilor, atitudinilor, cunoștințelor. [Et. incertă].