definiția scală definiție dex

scală

găsește rime pentru scală
Cuvinte apropiate: cala, cală, câlă, escală, sală, scaba, scafa, scafă, scal, scalar, scală, scald, scaldă, scalp, scalpa, scamă, scana, scară, scata, scălan, scălda, scăma, scăpa, scâlbă, scila, scula, sculă, sială, spală, spăla, sucală

SCÁLĂ,

scale, s.f. Placă gradată montată la aparatele de radio, pe care se pot urmări, cu ajutorul unui indicator, posturile sau lungimea de undă pe care funcționează aparatul la un moment dat. – Din it. scala.

SCÁLĂ

s. scară. (~ unui aparat de radio.)

SCÁLĂ

s. v. debarcader, port, scară, vamă.

scálă

s. f., g.-d. art. scálei; pl. scále

SCÁL//Ă ~e

f. Placă gradată a unui aparat de radio, pe care sunt indicate posturile și lungimile de undă. [ G.-D. scalei] /<ngr. skala, it. scala, germ. Skala

scálă

, scále, s.f. (reg.) 1. strat sau aglomerate de stânci sau de piatră de dimensiuni foarte mari. 2. cascadă.

scálă (-le),

s.f. – Escală, port. It. scala, prin intermediul ngr. σϰάλα (sec. XVII). Este dubletul lui escală, s.f, din fr. escale; de la schelă (mr. schele), s.f. (scară; port, chei; platformă, estacadă), din același cuvînt it. prin intermediul tc. ișkele (Roesler 602; Șeineanu, II, 316), cf. sb. škelë, bg., sb. skelá, sec. XVII, cu der. schiler, s.m. (înv., vameș, paznic în port); și de la scară, v. aici.

scálă

s.f. – Febră aftoasă. Origine necunoscută. Legătură cu sl. skalaașchie” (Cihac, II, 329), nu este probabilă. Această boală care provine din cauza murdăriei, ar putea să-și lege numele întru cîtva de lat. squalidusmurdar”, mai alesdenumirea ei nu pare să fie moștenită.

SCÁLĂ

s.f. 1. Placă gradată pe care se pot urmări la aparatele de radio posturile și lungimile de undă. 2. Rampă (5) [în DN]. [< it. scala].

SCÁLĂ

s. f. 1. totalitatea reperelor pe un instrument de măsură, reprezentând valori ale unei mărimi care se măsoară; scară gradată. 2. rampă (5). (< it. scala)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar