definiția republică definiție dex

republică

găsește rime pentru republică
Cuvinte apropiate: republica, republican, republicat, republică

REPÚBLICĂ,

republici, s.f. Formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ. ♦ (Rar) Populația unei astfel de țări. – Din it. republica, fr. république.

REPÚBLICĂ

s. (POL.) (înv.) publică.

repúblică

s. f. (sil. -bli-), g.-d. art. repúblicii; pl. repúblici

REPÚBLI//CĂ ~ci

f. 1) Formă de guvernământ în care organele supreme de conducere sunt constituite din reprezentanți aleși pe un anumit termen. 2) Țară care are această formă de guvernământ. 3) rar Populația unei asemenea țări. [G.-D. republicii] /<it. republica, fr. république, lat. respublica

REPÚBLICĂ

s.f. 1. (Ist.) Stat în care puterea executivă este exercitată de organe alese public (și periodic). 2. Formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară care are o formă de guvernământ de acest tip. [Gen. -cii. / < it. republica, fr. république, cf. lat. respublica]

REPÚBLICĂ

s. f. formă de guvernământ în care conducerea este deținută de un organ suprem al puterii de stat ori de un președinte ales sau numit. (< it. repubblica, fr. république)

REPUBLICÁ,

republic, vb. I. Tranz. A publica din nou; a reedita, a retipări. – Re1- + publica.

REPUBLICÁ

vb. a reedita, a reimprima, a retipări. (A ~ operele cuiva în tiraj de masă.)

republicá

vb. (sil. -bli-), ind. prez. 1 sg. repúblic, 3 sg. și pl. repúblică

A REPUBLICÁ repúblic

intranz. A publica din nou; a retipări; a reedita. /re- + a publica

REPUBLICÁ

vb. I. tr. A publica din nou. [P.i. repúblic. / cf. fr. republier].

REPUBLICÁ

vb. tr. a publica din nou; a reedita. (< fr. republier)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar