definiția pastelui definiție dex

pastelui

găsește rime pentru pastelui

din an în Paște / joi în Paște / Paști-n Crăciun

expr. foarte rar; la intervale mari de timp.

FLOAREA-PÁȘTELUI

s. v. dedițel.

floárea-Páștelui/floárea-Páștilor

s. f.

PÁȘTE2

s.n. v. paști.

Páște (-ti),

s.m. – Sărbătoare Învierii. – Mr. Paște, Paști, megl. Paștu, Paști, istr. Pǫștę. Lat. Paschae (Pușcariu 1283; Candrea-Dens., 1352; REW 6264), cf. it., cat. pasqua, logud. paska, prov. pasca, fr. pâques, port. pascoa, alb. paskë, ngr. πάσχα. Rezultatul normal, Paște, a fost considerat ca un pl. f., de unde sing. n. Paște și de aici pl. Paști. – Der. pășticar, s.m. (Trans., persoană care dă de pomană în biserică, în ziua de Paște); păștiță, s.f. (anemonă, Anemone ranunculoides).

PAȘTELE-CÁILOR

s. v. traista-ciobanului.

PAȘTELE-MÍC

s. v. mătcălău.

páște-vânt

s. m.

PÂINEA-PÁȘTELUI

s. v. dediței-galbeni, floarea-paștelui, floarea-paștilor, floarea-păsărilor, floarea-vântului-galbenă, găinușă, gălbenele, păștiță.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar