definiția nerodului definiție dex

nerodului

găsește rime pentru nerodului

NERÓD, -OÁDĂ,

nerozi, -oáde, adj., s.m. și f. 1. Adj., s.m. și f. (Persoană) care are mintea mărginită, care pricepe greu un lucru, care acționează fărăjudece; (om) prost, netot, neghiob, nătărău. 2. Adj. Care aparține nerodului (1), care caracterizează pe nerod, nerozesc; care denotă, trădează prostie, prostesc; p. ext. lipsit de sens, de rațiune; stupid. [Var.: (reg.) năród, -oádă adj., s.m. și f. – Din bg. neroda.

NERÓD

adj., s. 1. adj., s. v. prost. 2. adj. v. prostesc.

NERÓD

adj., s. v. alienat, dement, descreierat, înnebunit, nebun, smintit, țicnit.

Nerod

ager, deștept, înțelept, mintios

neród

adj. m., s. m., pl. nerózi; f. sg. neroádă, g.-d. art. neroádei, pl. neroáde

NER//ÓD ~oádă (~ózi, ~oáde)

și substantival 1) (despre persoane sau despre manifestările lor) Care vădește lipsă de inteligență; prost; neghiob; tont; nătărău; nătâng; tâmp; netot; năuc; stupid. 2) Care nu are nici un sens; care este fără noimă; prostesc; stupid; nătâng. /<bulg. neroda

neród (neroádă),

adj. – Prost, tîmpit. Sl. neroditi „a neglija, a (se) delăsa”, cf. sl. nerodivŭneîngrijit” (Miklosich, Slaw. Elem., 32; Tiktin), slov. nerodenneîngrijit”, sl. nerodinŭneîngrijit”. După Cihac, II, 215, din sl. nerodudisprețuit”. – Der. nerozie, s.f. (prostie, neghiobie); nerozește, adv. (prostește). Din rom. provine mag. nerod (Edelspacher 20).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar