definiția lana definiție dex

lana

găsește rime pentru lana
Cuvinte apropiate: ana, bană, blană, blană, cana, cană, cană, dană, fana, flana, kana, labă, ladă, lama, lama, lamă, lan, lană, land, landă, lani, lano, lansa, lanț, lașa, lată, lavă, lăsa, lânar, lână, lângă, leană, liană, lina, lună, mana, mană, măna, mâna, mână, nana, nană, olană, pana, pană, păna, până, plana, rana, rană, rână, sana, slană, tana, tană, vană, vâna, vână, zână

a-și da lâna la scărmănat

expr. (er. – d. femei) a avea contact sexual cu un bărbat.

LÁNĂ

, lane, s.f. (Reg.) Stinghia de jos a jugului.

-LÁNĂ

Element secund de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) lână”. [< it., fr. lani-, cf. lat. lana].

-LÁNĂ

elem. lan(i)-.

LÂNA-BROÁȘTEI

s. v. mătasea-broaștei.

lâna-broáștei

(bot.) s. f.

LẤNĂ,

(3) lânuri s.f. 1. Părul lung și moale care acoperă corpul unor animale, mai ales al oilor, și care se prelucrează pentru obținerea de fibre. ♦ Cantitate de lână (1) scoasă după tunsoare de pe o oaie. 2. (În sens larg) Fibră naturală de origine animală, cu proprietăți textile, folosită la fabricarea și confecționarea țesăturilor, a tricotajelor și a pâslelor. ♢ Loc. adj. Lână în lână = a) (despre țesături) care are urzeala și bătătura din lână; b) fig. de calitate superioară; veritabil, autentic. ♦ Lână artificială = fibră textilă obținută din cazeină, având aspectul și unele proprietăți asemănătoare cu lâna (2). Lână regenerată = fibră provenită din zdrențe de stofe și tricoturi, din rebuturi și deșeuri de fabricație, prin a căror destrămare și cardare, în amestec cu lâna obișnuită, se obțin țesături și pâsle. 3. (La pl.) Varietăți de lână (2); obiecte de lână. 4. (În sintagma) Lână de lemn = produs constituit din fâșii subțiri de lemn uscat, tăiat în mașini speciale, folosit la fabricarea plăcilor ușoare de construcție, ca material izolant, în tapițerie, pentru ambalaje etc. – Lat. lana.

lână

s. f., g.-d. art. lânii; (cantitatea de lână tunsă de pe mai multe oi) pl. lâni/ (varietăți de lână) lânuri

LÂN//Ă1 ~i

f. 1) Păr moale și lung care acoperă corpul unor animale, mai ales al oilor, și care, prelucrat, se transformă în fibre textile. ~ țigaie. ♢ ~ în ~ a) se spune despre țesături care au urzeala și bătătura din lână curată; b) care este foarte bun, de calitate superioară. 2) mai ales la pl. Cantitate de astfel de păr tuns o dată de pe o oaie. [G.-D. lânii] /<lat. lana

LÂN//Ă2 ~uri

f. Varietate de fibre textile din părul moale și lung al unor animale, folosite la țesut și împletit. /<lat. lana

lână,

lânuri s.f. (vulg.) păr pubian.

LÂNĂ ARTIFICIÁLĂ

s. v. lanital.

lînă (lấnuri),

s.f. – 1. Păr de animal. – 2. Lînă de oaie (tunsă). – 3. (Arg.) Păr (încălcit). – Mr. lînă, megl. lǫnă, istr. lărę. Lat. lana (Pușcariu 974; Candrea-Dens., 991; REW 4875; DAR), cf. it., prov., sp. lana, fr. laine, port. lãa. Pl. are valoare colectivă. Der. lîneață, s.f. (lînă de proastă calitate); lînică, s.f. (lînă colorată pentru brodat); lînar, s.m. (negustor de lînă); lînărie, s.f. (magazin și marfă); lînărică (var. lînăriță), s.f. (plantă, Filago germanica); lînos, adj. (cu aspect de lînă, păros); lînoși, vb. refl. (a se jumuli plușul sau o țesătură de lînă); deslînat, adj. (scămoșat; rău redactat).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar