definiția interesa definiție dex

interesa

găsește rime pentru interesa
Cuvinte apropiate: interes (pl. interese), interes (pl. interesuri), interesa, interesat

INTERESÁ,

interesez, vb. I. 1. Tranz. A stârni, a trezi interesul cuiva; a reține atenția cuiva. ♢ Expr. Ce te interesează? = ce-ți pasă? ce importanță are? ce te privește? ♦ A face pe cineva părtaș la o acțiune, la un câștig. 2. Refl. (Cu determinări introduse prin prep. „de”, mai rar „la”) A arăta interes pentru cineva sau ceva, a-și da (tot) interesul, a avea grijă, simpatie. ♦ A se informa, a întreba despre cineva, despre ceva, a căutaafle. – Din fr. (s')intéresser, it. interessare.

INTERESÁ

vb. 1. a-l preocupa. (L-a ~ această problemă.) 2. v. informa. 3. v. conta. 4. v. îngriji. 5. v. căuta. 6. v. păsa. 7. v. privi.

A se interesa

≠ a se dezinteresa

interesá

vb., ind. prez. 1 sg. intereséz, 3 sg. și pl. intereseáză

A INTERES//Á ~éz

tranz. 1) (persoane) A faceaibă interes; a preocupa în mod special, trezind interes. 2) (persoane, colectivități, organizații etc.) A avea în vedere în mod obișnuit; a situa în mijlocul intereselor; a privi. 3) (persoane) A asocia la o afacere; a face părtaș la un câștig sau la o acțiune. /<fr. (s')intéresser, it. interesare, germ. interessieren

A SE INTERES//Á mă ~éz

intranz. A manifesta interes (față de cineva sau de ceva); a întreba. /<fr. (s')intéresser, it. interesare, germ. interessieren

INTERESÁ

vb. I. 1. tr. A face pe cineva părtaș la o acțiune, la un câștig; a câștiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acțiune etc. 2. refl. A avea, a arăta simpatie, interes (pentru cineva sau pentru ceva). ♦ A întreba, a se informa despre cineva, despre ceva. [< it. interessare, cf. fr. intéresser].

INTERESÁ

vb. I. tr. a face pe cineva părtaș la o acțiune; a câștiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acțiune etc. II. refl. a manifesta interes (pentru). ♢ a se informa. (< fr. /s'/intéresser, it. interessare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar