definiția ingrosat definiție dex

ingrosat

găsește rime pentru ingrosat
Cuvinte apropiate: îngropat, îngroșat

ÎNGROȘÁ,

îngróș, vb. I. Refl. 1. (Despre corpuri solide) A deveni mai gros, mai voluminos. ♢ Expr. Se îngroașă gluma (sau treaba, lucrul) = situația ia o întorsătură îngrijorătoare, neplăcută. ♦ Tranz. A face ca un corp soliddevină mai gros, să-și mărească volumul (adăugându-i material la suprafață); a accentua o linie, un punct, o literă etc. (pentru a le face mai evidente). 2. (Despre lichide, vapori etc.) A deveni mai dens. ♦ Tranz. A face ca o soluțiedevină mai concentrată prin adaos de materii solide, prin fierbere etc. ♦ A-și spori numărul; a se îndesi. 3. (Despre voce) A căpăta un timbru mai coborât, mai grav. – Lat. *ingrossiare (< grossus) sau din în + gros.

ÎNGROȘÁ

vb. 1. a se închega, a se învârtoșa, a se lega. (Dulceața s-a ~.) 2. v. scădea. 3. v. îndesi.

A (se) îngroșa

≠ a (se) subția

îngroșá

vb., ind. prez. 1 sg. îngróș, 3 sg. și pl. îngroáșă, 1 pl. îngroșăm; conj. prez. 3 sg. și pl. îngroáșe; ger. îngroșând

A ÎNGROȘÁ îngróș

tranz. (linii, contururi) A face să se îngroașe. ♢ ~ culorile a exagera. /<lat. ingrossiare

A SE ÎNGROȘÁ

pers. 3 se îngroáșă intranz. 1) (despre obiecte) A deveni (mai) gros. 2) (despre lichide) A deveni (mai) dens; a se îndesi. ♢ Se îngroașă gluma (sau lucrul, treaba) situația se complică, ia o întorsătură serioasă, îngrijorătoare. 3) (despre mulțimi de persoane) A spori numeric. 4) (despre voce) A căpăta un timbru (mai) grav. /<lat. ingrossiare

ÎNGROȘÁT, -Ă,

îngroșați, -te, adj. Care a devenit mai gros, mai dens sau mai voluminos. – V. îngroșa.

ÎNGROȘÁT

adj. 1. închegat, învârtoșat, legat. (Dulceață ~.) 2. v. scăzut.

se îngroașă gluma!

expr. situația devine gravă!
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar