definiția imprejurare definiție dex

imprejurare

găsește rime pentru imprejurare
Cuvinte apropiate: împrejurare, împresurare

ÎMPREJURÁ,

împréjur, vb. I. Tranz. (Înv.) A ocoli de jur împrejur, a cuprinde din toate părțile; a înconjura. ♦ (Reg.) A lega un obiect cu o sfoară etc. trecută împrejur; a încinge. – Lat. pop. inpergyrare sau din împrejur.

ÎMPREJURÁ

vb. v. împresura, încercui, încinge, înconjura, înfășura, învălui, ocoli, strânge.

împrejurá

vb., ind. prez. 1 sg. împréjur, 3 sg. și pl. împréjură

A ÎMPREJUR//Á împréjur

tranz. 1) înv. A cuprinde din toate părțile; a încercui; a înconjura; a împrejmui; a împresura. 2) pop. A ocoli de jur împrejur. /Din împrejur

ÎMPREJURÁRE,

împrejurări, s.f. Situație în care se află cineva; circumstanță; întâmplare. ♢ Loc. adv. După împrejurări = potrivit situației; de la caz la caz. – V. împrejura.

ÎMPREJURÁRE

s. 1. v. situație. 2. circumstanță, ipostază, moment, ocazie, prilej, situație. (O ~ nimerită.) 3. (la pl.) v. vremuri. 4. întâmplare, ocazie, prilej. (~ a făcut ca ...)

ÎMPREJURÁRE

s. v. circumferință, perimetru.

împrejuráre

s. f., g.-d. art. împrejurării; pl. împrejurări

ÎMPREJUR//ÁRE ~ări

f. Situație în care are loc un eveniment oarecare; circumstanță. O ~ nimerită.După ~ări în concordanță cu situația. [G.-D. împrejurării] /v. a împrejura

jur-împrejúr

loc. adv.

MĂSURĂ ÎMPREJÚR

s. v. circumferință, perimetru.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut