definiția hipertrofie definiție dex

hipertrofie

găsește rime pentru hipertrofie
Cuvinte apropiate: hipertrofia, hipertrofic, hipertrofie

HIPERTROFÍE,

hipertrofii, s.f. Dezvoltare excesivă a volumului unui organ sau al unui țesut fără înmulțirea celulelor acestuia, datorită unei funcții nutritive exagerate ori din cauza unui proces maladiv. – Din fr. hypertrophie.

hipertrofíe

s. f. → trofie

HIPERTROFÍE

f. 1) Stare patologică constând în dezvoltarea exagerată a unui organ sau țesut. 2) fig. Dezvoltare excesivă, anormală. [G.-D. hipertrofiei] /<fr. hypertrophie

HIPERTROFÍE

s.f. Mărire, creștere anormală a unui organ sau a unui țesut. [Gen. -iei. / < fr. hypertrophie, cf. gr. hyperpeste, trophehrană].

HIPERTROFÍE

s. f. 1. creștere de volum anormală a unui organ sau țesut. 2. dezvoltare excesivă a unui caracter, a unei activități etc. (< fr. hypertrophie)

HIPERTROFIÁ,

pers. 3 hipertrofiază, vb. I. Refl. (Despre organe și țesuturi) A-și mări volumul în mod anormal ca urmare a unei funcții nutritive exagerate sau a unui proces maladiv. [Pr.: -fi-a] – Din fr. hypertrophier.

hipertrofiá

vb. (sil. -fi-a), ind. prez. 3 sg. și pl. hipertrofiáză; conj. prez. 3 sg. și pl. hipertrofiéze (sil. -fi-e-); ger. hipertrofiínd (sil. -fi-ind)

A SE HIPERTROFI//Á

pers. 3 se ~áză intranz. (despre țesuturi sau organe) A devia de la starea normală de funcțiune, mărindu-și în mod exagerat dimensiunile. /<fr. hypertrophier

HIPERTROFIÁ

vb. I. tr., refl. (Despre organe, țesuturi) A(-și) mări sau a face să(-și) mărească volumul, a (se) mări. [Pron. -fi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. hypertrophier].

HIPERTROFIÁ

vb. refl. (despre organe, țesuturi) a se dezvolta excesiv. (< fr. hypertrophier)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar