definiția gaurire definiție dex

gaurire

găsește rime pentru gaurire
Cuvinte apropiate: aurire, făurire, găunire, găurice, găurire, râurire

GĂURÍ,

găuresc, vb. IV. Tranz. A face o gaură (cu ajutorul unui instrument, al unei unelte etc.); a perfora, a borteli, a borti. ♦ Refl. A se strica, a se degrada în urma găuririi. [Pr.: -u-] – Din gaură.

GĂURÍ

vb. 1. a perfora, a scobi, a sfredeli, a străpunge, (înv. și reg.) a petrece, a potricăli, (reg.) a găuni, a sfredeluși, (Mold. și Bucov.) a borteli, a borti, (prin Ban.) a butori, (Olt.) a răzbici, (prin vestul Transilv.) a sclidiri. (A ~ într-un material dur.) 2. v. sparge. (Blidul s-a ~ la fund.) 3. v. zdrențui. 4. v. caria.

GĂURÍ

vb. v. composta.

găurí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. găurésc, imperf. 3 sg. găureá; conj. prez. 3 sg. și pl. găureáscă

A GĂUR//Í ~ésc

tranz. (materiale, obiecte) A prevedea cu o gaură (sau cu mai multe găuri). /Din gaură

A SE GĂUR//Í

pers. 3 se ~éște intranz. A se deteriora formând găuri. /Din gaură

găuri

, găuresc v.t. 1. a împușca. 2. a înjunghia. 3. (d. bărbați) a poseda sexual.

GĂURÍRE,

găuriri, s.f. Acțiunea de a (se) găuri și rezultatul ei; găurit1. [Pr.: -u-] – V. găuri.

GĂURÍRE

s. 1. găurit, perforare, perforat, perfo-rație, scobire, scobit, sfredelire, sfredelit, străpun-gere, străpuns, (reg.) găunire, (Mold. și Bucov.) bortelire. (~ unui material dur.) 2. v. spargere.

GĂURÍRE

s. v. compostare.

găuríre

s. f., g.-d. art. găurírii; pl. găuríri
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar