definiția dominat definiție dex

dominat

găsește rime pentru dominat
Cuvinte apropiate: deminat, domina, dominant, dominat, nominat

DOMINÁT, -Ă

adj. Supus dominației altuia; asupra căruia se exercită o relație de dominanță. [Cf. it. dominato].

DOMINÁT

s.n. (Ist.) Regim monarhic totalitar al Imperiului roman de după Dioclețian, moștenit și de Imperiul bizantin. [< lat. dominatus, cf. it. dominato].

DOMINÁT

s. n. regim monarhic totalitar al Imperiului Roman de după Dioclețian, moștenit și de Imperiul Bizantin. (< lat. dominatus)

DOMINÁ

, domín, vb. I. 1. Tranz. (Despre oameni, idei, concepții etc.) A ține pe cineva sau ceva sub influența sau stăpânirea sa; a stăpâni. ♦ Refl. A reuși să nu-și dea pe față sentimentele, gândurile etc. a se reține, a se stăpâni. 2. Tranz. și intranz. A întrece (cu mult) prin înălțime lucrurile sau ființele înconjurătoare, a se înălța deasupra tuturor. 3. Intranz. și tranz. A se impune prin număr sau prin intensitate; a predomina, a prevala. ♦ Tranz. A se dovedi net superior adversarului (într-o competiție sportivă). – Din fr. dominer, lat. dominari.

DOMINÁ

vb. 1. v. stăpâni. 2. v. controla. 3. v. subjuga. 4. v. învinge. 5. a se abține, a se înfrâna, a se opri, a răbda, a se reține, a se stăpâni. (Nu s-a putut ~ să nu-i spună.) 6. v. absorbi. 7. v. predomina.

dominá

vb., ind. prez. 1 sg. domín, 3 sg. și pl. domínă

A DOMINÁ domín 1.

tranz. 1) (persoane, idei, concepții) A ține în supremația sau în dominanța sa. 2) (lucruri, împrejurimi) A depăși în mod considerabil prin înălțime. 3) (emoții, reacții, pasiuni) A stăvili printr-un efort de voință; a înăbuși: a înfrâna; a controla. 4) (adversari) A întrece prin superioritate într-o competiție sportivă. 2. intranz. 1) v. A PREDOMINA. 2) A se afla într-o poziție de superioritate (prin volum, forță, intensitate, valoare) față de cea ce este în jur. /<fr. dominer, lat. dominari

A SE DOMINÁ mă domín

intranz. A-și înfrâna pornirile; a se stăpâni; a se reține; a se controla. /<fr. dominer, lat. dominari

dominá (domín, dominát),

vb. – A stăpîni. Lat. dominari (sec. XIX), fr. dominer. – Der. domeniu, s.n., din fr. domaine; domenial, adj.; dominant, adj.; dominator, adj.; dominați(un)e, s.f.; predomina, vb., din fr.

DOMINÁ

vb. I. 1. tr. A ține sub influența sa; a stăpâni în mod absolut. ♦ refl. A se stăpâni, a se reține. 2. tr. (Fig.) A fi mai ridicat decât locurile înconjurătoare, a întrece. 3. intr. A se impune, a predomina. [P.i. dómin și -nez. / < fr. dominer, it. lat. dominari].

DOMINÁ

vb. I. tr. 1. a ține sub influența sa; a stăpâni în mod absolut. 2. (fig.) a fi mai ridicat decât locurile înconjurătoare, a întrece. II. refl. a se stăpâni, a se reține. III. intr. a se impune, a predomina. (< fr. dominer, lat. dominari)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar