definiția ctitor definiție dex

ctitor

găsește rime pentru ctitor
Cuvinte apropiate: cetitor, cititor, citor, ctitor, ctitoră, ctitori

CTÍTOR, -Ă,

ctitori, -e, s.m. și f. Persoană care suportă în total sau în parte cheltuielile pentru definitie/ridica">ridicarea și definitie/înzestra">înzestrarea unei biserici sau a unei mănăstiri; p. ext. fondator al unei instituții, asociații etc. – Din. sl. ktitorŭ.

CTÍTOR

s. v. fondator.

ctítor

s. m., pl. ctítori

CTÍTOR ~i

m. 1) Persoană care suportă cheltuielile pentru ridicarea unui locaș sfânt. 2) fig. Fondator al unei instituții, asociații. /<sl. ktitoru

ctítor (ctítori),

s.m. – Fondator, persoană care construiește și înzestrează o biserică. – 2. Fondator, organizator. – 3. (Trans. și Munt.) Econom, curator al unei biserici. – 4. (Trans., înv.) Tutore. Gr. ϰτίτωρ, în parte prin intermediul sl. ktitorĭ, cf. Vasmer, Gr., 65 și 85. – Der. ctitoră, s.f. (fondatoare); ctitori, vb. (a funda); ctitorie, s.f. (fondare); ctitoricesc, adj. (de fondare); ctitornicie, s.f. (fundație; pisanie).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar