definiția conducte definiție dex

conducte

găsește rime pentru conducte
Cuvinte apropiate: conduce, conduct, conductă

a băga pe conductă

expr. 1. a mânca. 2. a bea.

CONDÚCT,

conducte, s.n. Formație anatomică cu aspect de canal sau de tub. – Din germ. Kondukt.

CONDÚCT

s. (ANAT.) canal, duct, tub. (~ auditiv extern.)

condúct

(anat.) s. n., pl. condúcte

CONDÚCT ~e

n. Formație anatomică asemănătoare cu un tub. ~ auditiv extern. /<germ. Kondukt

CONDÚCT

s.n. v. conductă.

CONDÚCT

s. n. formație anatomică în formă de canal sau de fir. (< germ. Kondukt, lat. conductus)

CONDÚCTĂ

, conducte, s.f. Țeavă, ansamblu de țevi din metal, beton, lemn etc. sau instalație destinate transportului fluidelor sau materialelor pulverulente, pe un anumit traseu. ♢ Conductă electrică = conductor sau ansamblu de conductoare electrice de metal și cu lungime mare, folosit pentru efectuarea legăturilor conductive în instalațiile electrice. – Din lat. conductus.

CONDÚCTĂ

s. 1. v. canal. 2. (TEHN.) venă.

condúctă

(tehn.) s. f., g.-d. art. condúctei; pl. condúcte

CONDÚCT//Ă ~e

f. 1) Țeavă sau ansamblu de țevi prin care se transportă fluide sau materiale pulverulente. ~ de petrol. ~ de gaz. 2) Fir sau cablu prin care circulă un curent electric. ~ de înaltă tensiune. /<lat. conductus

CONDÚCTĂ

s.f. 1. Țeavă, instalație pentru transportul fluidelor. ♦ (Sub forma conduct) Formație anatomică în formă de canal. 2. Fir, cablu metalic folosit la transportul și la distribuția energiei electrice. [Var. conduct s.n. / cf. lat. conductum, germ. Kondukt].

CONDÚCTĂ

s. f. 1. țeavă, instalație pentru transportul fluidelor. 2. fir, cablu metalic folosit la transportul și la distribuția energiei electrice. (< germ. Konduct)

conducte penale

expr. (deț.) macaroane.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar