definiția civilizati definiție dex

civilizati

găsește rime pentru civilizati
Cuvinte apropiate: civilizat

CIVILIZÁ

, civilizez, vb. I. Tranz. și refl. A facedevină sau a deveni civilizat – Din fr. civiliser.

CIVILIZÁ

vb. 1. (rar) a (se) umaniza. (A ~ un trib sălbatic.) 2. a se cultiva, a se rafina, a se stila, (înv.) a se politici, (fig.) a se ciopli, a se cizela, a se subția, a se șlefui, (înv. fig.) a se roade. (S-a mai ~ și el un pic!)

A (se) civiliza

≠ a (se) îndobitoci, a (se) sălbătăci

civilizá

vb., ind. prez. 1 sg. civilizéz, 3 sg. și pl. civilizeáză

A CIVILIZ//Á ~éz

tranz. A face să se civilizeze. /<fr. civiliser

A SE CIVILIZ//Á mă ~éz

intranz. 1) (despre colectivități) A atinge un nivel înalt de dezvoltare (materială și spirituală); a deveni dezvoltat sub toate aspectele. 2) (despre persoane) A căpăta deprinderi de comportare politicoasă; a deveni manierat; a se ciopli; a se șlefui; a se cizela. /<fr. civiliser

CIVILIZÁ

vb. I. tr., refl. A duce (un individ, o formație socială) la civilizație, a facedevină sau a deveni civilizat. [< fr. civiliser].

CIVILIZÁ

vb. tr., refl. a facedevină, a deveni civilizat. (< fr. civiliser)

CIVILIZÁT

, -Ă, civilizați, -te, adj. 1. Care are o cultură și o tehnică înaintată, care a ajuns la un nivel superior de civilizație, la un standard de viață ridicat. 2. Care este manierat, politicos. – V. civiliza. Cf. fr. civilisé.

CIVILIZÁT

adj. 1. v. dezvoltat. 2. v. binecrescut.

Civilizat

necivilizat

civilizát

adj. m., pl. civilizáți; f. sg. civilizátă, pl. civilizáte

CIVILIZÁT, -Ă

adj. 1. Ajuns la un nivel corespunzător al civilizației, care duce o viață de civilizație. 2. (Fig.) Manierat, politicos. [< civiliza].

CIVILIZÁT, -Ă

adj. 1. ajuns la un nivel corespunzător de civilizație. 2. (fig.) manierat, politicos. (< civiliza)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar