definiția dezvoltat definiție dex

dezvoltat

găsește rime pentru dezvoltat
Cuvinte apropiate: dezvolta, dezvoltat

DEZVOLTÁT, -Ă,

dezvoltați, -te, adj. 1. (Despre ființe și însușirile lor) Care a ajuns la gradul normal de dezvoltare. ♦ Proeminent, mare. ♦ Ajuns într-un stadiu înaintat, superior. Cultură dezvoltată. 2. Expus în mod amănunțit; amplu. Plan dezvoltat. – V. dezvolta.

DEZVOLTÁT

adj. 1. evoluat. (Ființă ~.) 2. v. crescut. 3. mare. (Fălci ~; nas ~.) 4. avansat, civilizat, evoluat, înaintat. (O țară ~; un popor ~.) 5. v. amă-nunțit.

Dezvoltat

nedezvoltat, rudimentar

DEZVOLTÁ

, dezvólt, vb. I. 1. Refl. (Despre materie și despre fenomenele naturii și ale societății) A trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de pe o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ Tranz. A amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie, o idee), a completa cu idei noi. ♦ A se extinde dobândind proporții, însemnătate, forță; a crește, a se mări. ♦ (Despre ființe) A evolua crescând treptat (în sens fizic); a crește; (despre oameni) a evolua treptat (în ceea ce privește intelectul). 2. Tranz. A expune în mod amănunțit; a desfășura. Oratorul dezvoltă subiectul. 3. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermentații dezvoltă căldură. – Et. nec.

DEZVOLTÁ

vb. I. 1. a evolua. (O ființă care se ~.) 2. v. crește. 3. a se împlini. (S-a mai ~ fizicește.) 4. a crește, a trăi, a vegeta. (Ciupercile se ~ în sol bogat.) 5. a avansa, a evolua, a înainta, a progresa, a propăși, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (O țară care se ~ continuu.) II. v. degaja.

A se dezvolta

≠ a decădea

dezvoltá

vb., ind. prez. 1 sg. dezvólt, 3 sg. și pl. dezvóltă; conj. prez. 3 sg. și pl. dezvólte

A DEZVOLTÁ dezvólt

tranz. 1) A face să se dezvolte. 2) (doctrine, teorii etc.) A completa cu idei noi; a aprofunda; a adânci. 3) (subiecte, idei etc.) A expune în mod amănunțit; a reda pe larg; a desfășura. 4) (căldură, energie etc.) A face să se producă; a produce. /Orig. nec.

A SE DEZVOLTÁ mă dezvólt

intranz. 1) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a face progrese; a avansa; a înainta; a progresa; a propăși; a evolua. 2) A lua proporții (ca număr, intensitate etc.); a crește. 3) (despre ființe, plante) A se mări treptat și continuu; a crește. 4) (despre persoane) A evolua treptat sub aspect intelectual. /Orig. nec.

DEZVOLTÁ

vb. I. 1. refl. (Despre materie, fenomene) A trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de la o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♦ A crește, a evolua (treptat). 2. tr. (Fig.) A amplifica, a mări, a îmbogăți cu principii, cu teze noi. 3. tr. A expune pe larg, amănunțit. 4. tr. A produce, a crea, a degaja. [P.i. dezvólt. / < lat. disvolvere].

DEZVOLTÁ

vb. I. refl. (despre materie, fenomene) a trece de la o stare calitativă veche la alta nouă, de la o treaptă inferioară la alta superioară, de la simplu la complex. ♢ a se extinde, a crește, a se mări. ♢ (despre ființe) a evolua treptat. II. tr. 1. a amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie), a îmbogăți cu principii, cu teze noi. 2. a expune pe larg, amănunțit. 3. a produce, a emana, a degaja căldură, energie etc. (după lat. disvolvere)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar