definiția catea definiție dex

catea

găsește rime pentru catea
Cuvinte apropiate: cafea, canea, cata, catenă, catetă, cădea, căta, cătră, cățea, câte, câtea, câtva, câtva, pâtea

CĂȚEÁ,

cățele, s.f. 1. Femela câinelui. 2. Epitet dat unei femei rele sau depravate. ♢ Expr. (Rar) Cățea de vreme = vreme rea, cumplită. 3. Fig. (Arg.) Mitralieră. Lat. catella.

CĂȚEÁ

s. (ZOOL.) (reg.) haită, (Transilv.) gudă.

CĂȚEÁ

s. v. mitralieră.

cățeá

s. f., art. cățeáua, g.-d. art. cățélei; pl. cățéle

CĂȚ//EÁ ~éle

f. 1) Femela câinelui. 2) fig. Femeie rea; femeie desfrânată. [Art. cățeaua; G.-D. cățelei] /<lat. cattella

cățeá (cățéle),

s.f. – 1. Femela cîinelui. – 2. Nume dat unui joc de copii. – 3. Dans tipic. – 4. Prostituată, femeie de moravuri ușoare. – 5. (Arg.) Gură. – Mr., megl. cățăuă, cățao. Lat. catella, cf. cățel.

cățea

, cățele s.f. 1. (peior.) gură. 2. (peior.) femeie rea. 3. (mil.) mitralieră.

CẤTEA

pron. interog., adj. interog. f. v. câtelea.

CẤTELEA, CẤTA

pron. interog., adj. interog. (Precedat de art. „al”, „a”, se întrebuințează în propoziții interogative pentru a afla locul pe care îl ocupă cineva sau ceva într-o ierarhie, într-o serie de ființe sau de lucruri de același fel) Al câtelea a reușit? A câta casă? [Var.: cấtea pron. interog., adj. interog. f.] – Câte + le + a.

câtelea

(al ~) pr. m., adj. m., f. a câta

CÂTELEA câta

num. nehot. (precedat de articolul al, a se folosește în propoziții interogative pentru a afla ce loc ocupă cineva sau ceva într-o serie) Al ~ copil este el în familie? /câte + le + a
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar