definiția carenat definiție dex

carenat

găsește rime pentru carenat
Cuvinte apropiate: carena, carenaj, carenal, carenat, carenată, carenă, carent, carențat, carnat, cârnat, crenat

CARENÁT, -Ă,

carenați, -te, adj., s.f. 1. Adj. În formă de carenă (1), de luntre. 2. S.f. pl. Păsări care au sternul prevăzut cu o carenă (2). – Din fr. caréné.

CARENÁT ~tă (~ți, ~te)

bot. Care ține de carenă; propriu carenei. /<fr. caréné

CARENÁT, -Ă

adj. În formă de carenă, de luntre. [Cf. fr. caréné].

CARENÁ,

carenez, vb. I. Tranz. 1. A repara carena unei nave. ♦ A așeza o navă pe o coastă pentru a o repara. 2. A acoperi cu tablă suprafața exterioară a unui vehicul de mare viteză. – Din fr. caréner, lat. carenare.

carená

vb., ind. prez. 1 sg. carenéz, 3 sg. și pl. careneáză

A CAREN//Á ~éz

tranz. 1) (nave) A înclina pe o coastă pentru a curăța sau a repara carena; a canarisi. 2) (vehicule de mare viteză) A acoperi cu un carenaj. /<fr. caréner, it. carenare

CARENÁ

vb. I. tr. 1. (Mar.) A curăți carena unei nave de corpurile străine (alge, scoici etc.) lipite de ea. ♦ A repara carena unei nave. ♦ A așeza o navă pe o coastă pentru a o repara. 2. A acoperi cu tablă suprafața exterioară a unui vehicul de mare viteză. [Cf. fr. caréner, it. carenare].

CARENÁ

vb. tr. 1. a repara, a curăți carena unei nave. 2. a așeza o navă pe o coastă în vederea reparării carenei. 3. a acoperi cu tablă suprafața exterioară a unui vehicul. (< fr. caréner, it. carenare)

CARENÁTE

s.f.pl. Subclasă de păsări având sternul prevăzut cu carenă (4) [în DN]; (la sg.) pasăre din această subclasă. [Sg. (după unele surse) carenată, (după altele) carenat. / < fr. carinates].

CARENÁTE

s. f. pl. subclasă de păsări având sternul prevăzut cu carenă (4). (< fr. carinates)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar