definiția captare definiție dex

captare

găsește rime pentru captare
Cuvinte apropiate: cantare, capotare, capsare, captar, captare, cartare, căpătare, căputare, cătare, căutare, cântare, coaptare

CAPTÁRE,

captări, s.f. Acțiunea de a capta; captație. ♢ Captare a sunetului = ansamblu de operații care asigură transformarea informațiilor sonore în semnale electrice. ♦ Ansamblul amenajărilor, construcțiilor și instalațiilor necesare pentru operația de captare a unui fluid. – V. capta.

CAPTÁRE

s. v. recepționare.

captáre

s. f., g.-d. art. captării; pl. captări

CAPTÁRE

s.f. Acțiunea de a capta și rezultatul ei. ♦ Operație de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere etc., pentru a le folosi sau a le împiedica acțiunea nocivă; captație. [< capta].

CAPTÁRE

s. f. 1. acțiunea de a capta. 2. ansamblu de amenajări, construcții și instalații necesare operației de colectare a apelor, a gazelor sau a pulberilor dintr-o încăpere; captație (1). (< capta)

CAPTÁ,

captez, vb. I. Tranz. A aduna, a colecta lichide sau gaze într-un tub, într-un rezervor, într-un bazin etc. ♦ A intercepta, a izbutiaudă ceva. ♦ Fig. A atrage, a ademeni pe cineva; a încercaobțină, să câștige ceva printr-un anumit mijloc. – Din fr. capter, lat. captare.

CAPTÁ

vb. v. recepționa.

captá

vb. ind. prez. 1 sg. captéz, 3 sg. și pl. capteáză

A CAPT//Á ~éz

tranz. 1) (lichide, gaze) A colecta într-un recipient special. 2) (emisiuni de radio, mesaje) A intercepta, urmărind anumite scopuri. 3) fig. (persoane) A atrage de partea sa prin șiretlicuri; a prinde în mreji; a ademeni; a captiva. /<lat. captare, fr. capter

CAPTÁ

vb. I. tr. 1. A aduna, a colecta (fluide) într-un rezervor sau în tuburi. 2. (Fig.) A câștiga, a atrage (pe cineva) de partea sa cu ajutorul unor șiretlicuri. [< fr. capter, cf. lat. captare].

CAPTÁ

vb. tr. 1. a aduna, a colecta într-un rezervor sau în tuburi. ♢ a intercepta, a prindeaudă ceva. 2. (fig.) a fascina; a atrage (pe cineva) de partea sa. (< fr. capter, lat. captare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar