definiția bucuria definiție dex

bucuria

găsește rime pentru bucuria
Cuvinte apropiate: bucura, bucurie

a nu-și mai încăpea în piele de bucurie

expr. a fi foarte bucuros.

BUCURÍE,

bucurii, s.f. 1. Sentiment de mulțumire vie, de satisfacție sufletească. ♢ Loc. adv. Cu bucurie sau cu toată bucuria = (foarte) bucuros. 2. (Concr.) Ceea ce bucură pe cineva. – Bucura + suf. -ie.

BUCURÍE

s. desfătare, mângâiere, mulțumire, plăcere, satisfacție, (înv. și pop.) mulțumită, (înv.) haz, mângâietură. (Simte o mare ~.)

Bucurie

durere, întristare, mahnă, necaz, supărare, tristețe

bucuríe

s. f., art. bucuría, g.-d. art. bucuríei; pl. bucuríi, art. bucuríile

BUCURÍ//E ~i

f. 1) Exaltare sufletească intensă provocată de emoții puternice; mulțumire sufletească. ♢ A nu (mai) putea de ~ a fi nespus de bucuros. 2) Factor extern care provoacă o asemenea stare sufletească. [Art. bucuria; G.-D. bucuriei; Sil. -ri-e] /a (se) bucura + suf. ~ie

gând la gând cu bucurie

expr. folosită pentru a aratăsuntem întru totul de acord cu o idee sau o propunere avansată de un interlocutor.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut