definiția asud definiție dex

asud

găsește rime pentru asud
Cuvinte apropiate: agud, aiud, alud, apud, asud, asuda, asus, asuş, sud

ASÚD

s. v. apă, înădușeală, nădușeală, sudoare, transpirație.

ASUDÁ

, asúd, vb. I. Intranz. 1. A secreta sudoare; a transpira, a năduși. ♢ Expr. (Ir.) A asuda sub limbă, se zice despre cei care se plâng că au muncit din greu, fără să fi făcut în realitate (mai) nimic. ♦ A se aburi. Pereții asudă. 2. Fig. A munci depunând mari eforturi; a osteni, a trudi. – Lat. assudare.

ASUDÁ

vb. 1. v. transpira. 2. a se aburi. (Pereții ~.)

ASUDÁ

vb. v. munci, obosi, osteni, trudi.

asudá

vb., ind. prez. 1 sg. asúd, 3 sg. și pl. asúdă

A ASUDÁ asúd

intranz. 1) A elimina sudoare; a transpira. 2) (despre obiecte de sticlă, pereți etc.) A se acoperi cu aburi; a se aburi. 3) fig. A obosi muncind; a se trudi. /<lat. assudare

asudá (asúd, asudát),

vb. – A năduși, a transpira. – Mr. asud, megl. sud. Lat. assūdāre (Pușcariu 155; Candrea-Dens., 107; REW 3076; DAR; cf. Rosetti, I, 163); reprezentanții romanici derivă de la lat. sudare. – Der. asud, s.n. (transpirație; pisică, Ononis hircina); asudător, adj. (sudorific); asudătură, s.f. (sudoare); asudoare, s.f. (Trans., sudoare).

ASUDUL-CÁLULUI

s. v. osul-iepurelui.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.