definiția aclimatiza definiție dex

aclimatiza

găsește rime pentru aclimatiza
Cuvinte apropiate: aclimatiza, aclimatizat, climatiza

ACLIMATIZÁ

, aclimatizez, vb. I. Tranz. și refl. (Despre animale și plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un alt mediu de viață. ♦ Refl. (Despre oameni) A se deprinde, a se obișnui cu noi condiții de viață; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

ACLIMATIZÁ

vb. a (se) acomoda, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) învăța, a (se) obișnui, (reg.) a (se) hârși. (S-a ~ în noul mediu.)

aclimatizá

vb. (sil. -cli-), ind. prez. 1 sg. aclimatizéz, 3 sg. și pl. aclimatizeáză

A ACLIMATIZ//Á ~éz

tranz. A face să se aclimatizeze; a adapta; a acomoda. [Sil. a-cli-] /<germ. akklimatisieren

A SE ACLIMATIZ//Á mă ~éz

intranz. 1) (despre plante, animale) A se obișnui cu un climat nou; a se adapta; a se acomoda. 2) fig. (despre persoane) A se obișnui cu noi condiții de viață; a se adapta; a se acomoda. /<germ. akklimatisieren

ACLIMATIZÁ,

aclimatizez, vb. I. Tranz. A adapta, a acomoda o plantă sau un animal la un climat sau la un mediu nou. ♢ Refl. Bumbacul s-a aclimatizat în țara noastră. ♦ Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde cu condiții noi de viață. – După germ. akklimatisieren.

ACLIMATIZÁ

vb. I. tr. A acomoda, a adapta la un nou climat (o plantă, un animal etc.). ♦ refl. (Fig.; despre oameni) A se obișnui cu noi condiții de viață. [< Germ. akklimatisieren, cf. fr. acclimater].

ACLIMATIZÁ

vb. I. tr., refl. (despre organisme vegetale sau animale) a (se) adapta la condițiile noi de climă; a (se) aclimata. II. refl. (fig.; despre oameni) a se obișnui cu noi condiții de viață. (< germ. akklimatisieren)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar