definiția pale definiție dex

pale

găsește rime pentru pale
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: bale, cale, gale, jale, pace, pal, pal, pală, palc, pale, palee, paleo, paler, pali (s.m.), pali, palie, palie, palm, palo, palp, pane, pare, pate, păleu, păli, pălie, pâl, pâlc, pâlș, pile, sale, șale, tale, vale
Cuvinte apropiate: bale, cale, gale, jale, pace, pal, pal, pală, palc, pale, palee, paleo, paler, pali (s.m.), pali, palie, palie, palm, palo, palp, pane, pare, pate, păleu, păli, pălie, pâl, pâlc, pâlș, pile, sale, șale, tale, vale

PAL1, -Ă,

pali, -e, adj. (Despre oameni și despre fața lor) Palid (1). ♦ (Despre culori) Puțin intens, șters; (despre obiecte sau ființe) care are o culoare puțin intensă, ștearsă; (despre lumină, despre surse de lumină sau despre corpuri luminoase) lipsit de intensitate, care răspândește o lumină slabă; care este fără strălucire; stins, palid. – Din fr. pâle.

PAL2,

paluri, s.n. Material lemnos sub formă de placă obținut prin presarea de lemn în combinație cu diferiți lianți. – Din inițialele p[lacă] + a[glomerată din] + l[emn].

PÁLĂ5,

pale, s.f. Bucată de pânză dreptunghiulară pe care și-o puneau peste rochie femeile romane. – Din lat. palla.

PÁLĂ4,

pale, s.f. (Înv. și reg.) Capriciu, toană. – Et. nec.

PÁLĂ3,

pale, s.f. (Înv.) Paloș. – Din tc. pala.

PÁLĂ2,

pale, s.f. 1. Organ activ al unei elice de avion, de vapor, de ventilator etc. sau al unui rotor, încastrat sau articulat la unul din capete în butucul elicei sau al rotorului. 2. Semifabricat în formă de bandă sau de panglică, obținut după ce fibrele textile au fost pieptănate și înfășurate în cruce pe bobine. – Din fr. pale.

PÁLĂ1,

pale, s.f. 1. Cantitate de fân, de paie etc. cât se taie dintr-o singură tragere cu coasa sau cât se poate lua o dată cu furca; p. ext. grămadă (mică) de fân, de paie etc. 2. P. ext. Strat, pătură din ceva; fâșie, șuviță. ♦ Undă, adiere, suflare. Pală de vânt. Pală de ceață. – Et. nec. Cf. alb. pale.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar