definiția mărit definiție dex

mărit

găsește rime pentru mărit
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: barit, jărit, mahit, mardit, maria, mariat, marin, mart, maxit, mărat, mări, mări, mărie, mărin, mărit, mărita, mâlit, mârâit, mârlit, mâșit, merit, murit, rărit, sărit, zărit
Cuvinte apropiate: barit, jărit, mahit, mardit, maria, mariat, marin, mart, maxit, mărat, mări, mări, mărie, mărin, mărit, mărita, mâlit, mârâit, mârlit, mâșit, merit, murit, rărit, sărit, zărit

MĂRÍT1,

măriți, s.m. (Înv. și reg.) Soț; mire. – Lat. maritus.

MĂRÍT2

s.n. (Pop.) Măritat1. ♢ Loc. adj. De mărit = (despre fete) bună de măritat. ♢ Expr. A-și face de mărit = a face vrăji pentru a se mărita. – Din mărita (derivat regresiv).

MĂRÍT3

s.n. Faptul de a (se) mări1; mărire. – V. mări.

MĂRÍT4, -Ă,

măriți, -te, adj. 1. Devenit mai mare1; crescut. ♦ (Despre ochi) Care este larg deschis; lărgit. 2. Slăvit, măreț, înălțat, glorios; cinstit. ♦ Vestit, celebru, ilustru, nobil. – V. mări.

MĂRÍ1,

măresc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A crește sau a facecrească în dimensiuni, în număr, în cantitate etc.; a spori sau a facesporească, a (se) înmulți. ♦ Refl. A crește în vârstă, a se face mai mare. 2. Tranz. A crește, a ridica (valoarea, prețul). 3. Tranz. și refl. A (se) intensifica, a (se) dezvolta. 4. Tranz. și refl. A (se) prelungi în timp. 5. Tranz. A da cinstea, considerația cuvenită; a stima, a prețui, a slăvi, a preamări pe cineva sau ceva. 6. Refl. (Înv. și pop.) A se îngâmfa, a se făli, a se mândri. – Din mare1.

MĂRÍ2

interj. v. măre.

MĂRITÁ,

mărít, vb.I 1. Refl. (Despre femei) A se căsători. ♦ Tranz. A da o fată în căsătorie. ♢ Compus: (Bot.) mărită--mamă = ruji galbene. 2. Tranz. (Fam.) A vinde cu un preț derizoriu un lucru nefolositor sau de proastă calitate, a se descotorosi de ceva. – Lat. maritare.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar