definiția mata definiție dex

mata

găsește rime pentru mata
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: ata, bată, bâtă, cata, căta, data, dată (calendaristică, a unei probleme), dată (moment, oară), fata, fată, făta, gata, găta, găta, hata, iată, lată, maca, macă, magă, maia, maia, maia, majă, mala, mamă, mana, mană, manta, manta, mantă, mapa, mapă, masa, masă (mulțime, corp), masă (mobilă, mâncare), mastă, mașa, mat, mata, mată, matcă, mate, maya, măna, mâcă, mâna, mână, mâră, mâtcă, mâță, meta, metă, mită, muta, mută, nată, nătă, pată, păta, rata, rată, tată, vată
Cuvinte apropiate: ata, bată, bâtă, cata, căta, data, dată (calendaristică, a unei probleme), dată (moment, oară), fata, fată, făta, gata, găta, găta, hata, iată, lată, maca, macă, magă, maia, maia, maia, majă, mala, mamă, mana, mană, manta, manta, mantă, mapa, mapă, masa, masă (mulțime, corp), masă (mobilă, mâncare), mastă, mașa, mat, mata, mată, matcă, mate, maya, măna, mâcă, mâna, mână, mâră, mâtcă, mâță, meta, metă, mită, muta, mută, nată, nătă, pată, păta, rata, rată, tată, vată

MATÁ

pron. pers. (Reg. și fam.) Dumneata. [Gen-dat.: matale. – Var.: matále pron. pers.] – Din dumneata.

MAT1

s.n. Situație în cadrul unei partide de șah în care regele uneia dintre părți, fiind atacat, este pus în imposibilitate de a mai fi apărat, determinându-se astfel sfârșitul partidei. ♢ Expr. A face (pe cineva) mat = a învinge (categoric) pe cineva (într-o luptă, într-o dispută etc.) ♦ (Cu valoare de interjecție) Cuvânt cu care se anunță această situație în cursul jocului. – Din fr. mat, germ. Matt.

MAT2, -Ă,

mați, -te, adj. 1. Care este fără luciu, fără strălucire; șters2. 2. (Despre sticlă; p.ext. despre obiecte de sticlă) Care este lipsit de transparență. 3. Fără lumină; împâclit, acoperit. 4. Fig. (Despre sunete) Care are rezonanță slabă; surd, înfundat. – Din fr. mat, germ. matt.

MẤȚĂ,

mâțe, s.f. 1. (Pop.) Pisică; p. restr. puiul (de sex feminin al) pisicii. ♢ Expr. A prinde (pe cineva) cu mâța în sac = a surprinde, a descoperi pe cineva care cautăînșele, să mintă. A umbla cu mâța în sac = a umbla cu înșelăciuni. (A fi) mâță blândă = (a fi) prefăcut, ipocrit, fățarnic. Ca o mâță plouată = a) abătut, descurajat, fără chef; b) rușinat, umilit. A trăi (sau a se înțelege, a se avea etc. cu cineva) ca mâța cu șoarecele (sau cu șoarecii, cu câinele) = a fi în relații foarte proaste cu cineva. (Reg.) A se stupi ca mâțele = a) a fi în relații foarte proaste cu cineva; b) a se certa, a se insulta. A trage mâța de coadă = a fi strâmtorat din punct de vedere material, a o duce greu, a fi sărac, nevoiaș. A se uita ca mâța în calendar = a nu pricepe nimic, a fi cu totul străin de o problemă, de un subiect. (Reg.) A rupe mâța în două = a fi voinic, energic, curajos. 2. (Depr.) Epitet dat unui animal sau unui om slab, prăpădit, jigărit. 3. Nume dat unor obiecte, instrumente, dispozitive etc. cu care se apucă, se prinde, se trage sau se fixează ceva. – Probabil formație onomatopeică. Cf. alb. mica.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar