Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Un singur rezultat pentru definitie pălăit


Cauta

URL scurt: webdex.ro/etimologic/pălăit
Gaseste rime pentru cuvantul pălăit
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: alait, hălăit, lălăit, lălăit, mălăit, nălăit, palat, palat, palpit, palpit, pațait, pădăit, pălant, pălăi, pălăit, pălit, păluit, pâcâit, pâlnăit, pâlpâit, pârâit, pâsâit

pălăí (-ăésc, -ít), vb. – 1. (Mold.) A arde cu flacără. – 2. A fîlfîi, a flutura. – Var. pălui. Creație expresivă, care se bazează în același timp pe ideea de „a ardeși pe cea de „a lovi”, proprie lui „a pălica și pe cea de mișcare ritmică, exprimată prin repetiția pă-. Se folosește mai ales în formă triplată pălălăi, vb. (a arde; a flutura; a tremura; Olt., a turui, a bîrfi), cuvînt evident expresiv (Iordan, BF, II, 185), cf. tălălăi, bănănăi etc., pe care Pascu, Suf., 200 îl reducea la pală. – Der. pălălaie, s.f. (flăcăraie; obiect exagerat de înalt); pălălău, s.n. (obiect foarte înalt; băț, prăjină); pălăpăi, vb. (Olt., a arde), încrucișare cu pîlpîi; pălăurdi, vb. (Mold., a fugi, a scăpa, a se risipi ca fumul), cu un suf. care pare de origine țig., pălățoandră, s.f. (femeie stricată), cu suf. -oandră, cf. buleandră, fleandură, hoandră (Cihac, II, 239, îl explica prin ceh. palandapatși Philippide, Principii, 151, prin palat, fără îndoială înșelat de analogia aparentă cu curtezanăcurte), cuvînt rar care apare numai în vechile dicționare; pălăurat, adj. (prost, țicnit), în Banat; pălăvatic, adj. (țicnit, trăznit; prost; bădăran), var. palavatic, coincide cu ngr. παλαβός, bg. palav (Scriban), rut. pulevatik (Candrea), fără se poată hotărî pînă la ce punct depinde de ele. – Cf. păli.

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.