Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Un singur rezultat pentru definitie hârș


Cauta

URL scurt: webdex.ro/etimologic/hârș
Gaseste rime pentru cuvantul hârș
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: bârș, har, hara, hard, harș, harșa, hart, harț, hâr, hâră, hârb, hârș, hârț, hâș, horș, marș, pârș, târș, târș

hârș interj. – Imită zgomotul produs la frecare sau spintecare. – Var. hîrșt, harș(t). Creație expresivă. – Der. hîrșîi (var. hirșii, hîrjii, horji, horțăi, hirșni, hîrșcîi, hîrșcăi), vb. (a scîrțîi, a scrîșni; a freca, a zgîria; a istovi, a slei, a epuiza; refl., a se familiariza, a se obișnui); arșe, s.f. (Mold., bici); hîrșiit (var. hîrjiit, hîrșcăit, hîrșcîit), s.n. (scîrțîit, scrîșnet); hîrșie, s.f. (blană de miel cu părul uzat sau prost conservat); hîrsi, vb. refl. (a se obișnui, a se deprinde; a fi zgîrcit), în al cărui al doilea sens pare a se observa același semantism ca în sp. roñoso, fr. ladre (după DAR este cuvînt de origine diferită, în legătură cu tc. hirs „lăcomie”); hîrjoni, vb. refl. (a se lua la harță în glumă, a vorbi glumeț), der. de la hîrjii, cu suf. expresiv -ni (sensul de bază este acela de „a se atinge”; după Cihac, II, 505 și DAR, din mag. horsolódni „a se certa”; obscur, după Iordan, Dift., 213); hîrjoană (var. hîrjoneală), s.f. (curtare a unei femei); hîrșim, s.n. (reputație, faimă), probabil plecînd de la ideea de „familiariate”; hîrștioagă, s.f. (oaie bătrînă), cu suf. peiorativ -og; hreașcă, s.f. (Mold., „răzătoare”). Nu este sigur dacă horți, vb. (a mișca un obiect făcîndu-l alunece), aparține aceleași intenții expresive, de el depinde horțiș, adv. (pieziș).

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.