Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Un singur rezultat pentru definitie ciucă


Cauta

URL scurt: webdex.ro/etimologic/ciucă
Gaseste rime pentru cuvantul ciucă
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: ceucă, ceucă, ceucă, cică, cipcă, circa, circă, circă, ciuc, ciucan, ciucă, ciuci (vb.), ciuci (s.m.), ciuclă, ciudă, ciuhă, ciuică, ciumă, ciupă, ciura, ciurcă, ciușcă, ciușcă, ciută, clucă, cucă, piuca, piucă, tiucă, ziucă

ciúcă (-ci), s.f. – 1. Culme, pisc, vîrf. – 2. Țintă, obiectiv. – Mr., megl. ciucă. Cuvînt care apare în toate limbile balcanice, cf. ngr. τσούϰα „tumul, gorgan”, alb. čukaculme”, bg. čukacolină”, sb. cucacoastă înaltă și povîrnită”, mag. csúcs „vîrf”. Unica explicație care pare posibilă este cea a unei creații expresive, care ar explica numai aceste coincidențe; cf. cioc, cu același sens de „vîrf” (cf. Capidan, Dacor., II, 462, care recunoaște identitatea ambelor creații, dar le reduce la alb. čuka). Celelalte explicații par insuficiente. Philippide, Bausteine, 53 (cf. Philippide, II, 706; Rosetti, II, 114), se referea la gr. ϰύϰλος „cerc”, care este greu de admis. DAR presupune păstrarea unui cuvînt autohton și Lahovary 323, a unui termen anterior indoeurop. În plus, DAR consideră sensul 2 drept cuvînt diferit, pe care îl pune în legătură cu sucă, mag. szukacățea în călduri.” Sensul dețintăeste normal, dacă ne gîndim de obicei țintele, de ex. cele pentru arcași, trebuiau fie așezate pe vreo înălțime. Der. ciuc (pl. ciuchi sau ciuci), s.m. (smoc de păr), refăcut de la cioacă-cioc (Byck-Graur 28 se gîndesc este un sing. refăcut pe baza lui ciucuri); ciuci, s.m. pl. (paste făinoase, în formă de tăiței), pe care Graur 140 îl derivă din țig. čuči „membru viril”, probabil pentru l-a glosat greșit, prin chiftele în formă de cîrnat. Cf. ciucure.

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.