Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Un singur rezultat pentru definitie catare


Cauta

URL scurt: webdex.ro/etimologic/catare
Gaseste rime pentru cuvantul catare
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: acătare, atare, calare, cantare, captare, cartare, casare, cașare, catar (adept), catar (simptom), catara, catarg, catâr, cazare, căcare, călare, cărare, cătare, către, căutare, cântare, citare, cotare, cutare (persoană), cutare (încrețire), datare, fătare, gătare, matare, pătare, ratare

cățărá (cáțăr, cățărát), vb. – 1. A se sui, agățîndu-se, pe un loc înalt. – 2. A (se) cocoța. – Var. acățăra. Origine necunoscută. Schuchardt, ZRPh., XXVIII, 41 și DAR consideră contaminare a lui acăța cu bg. katerjă se „a se cățăra”. Capidan, Dacor., VII, 129, sugerează alb. katsaroj; cf. și bg. kacvam „a se cocoța”, katericaveveriță”, și ngr. ϰαντζαρώνω „a se cățăra”. Este posibil ca asemănarea se datoreze unei intenții expresive comune. Var. prezintă o contaminare evidentă cu acăța. – Der. (a)cățător, adj. (care se cațără); cățărătoare, s.f. (ciocănitoare, Picus major).

Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.