definiția transparenta definiție dex

transparenta

găsește rime pentru transparenta
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: transparent, transparență
Cuvinte apropiate: transparent, transparență

TRANSPARÉNT, -Ă,

transparenți, -te, adj., s.n. I. Adj. 1. Care poate fi străbătut de radiații electromagnetice (mai ales de lumină), fără ca acestea să fie absorbite sau difuzate; prin care se poate vedea clar, care lasă să se vadă limpede conturul și detaliile obiectelor aflate de partea opusă; străveziu. ♦ Fig. Diafan, subțire, delicat; firav. 2. Fig. Care poate fi ușor înțeles sau ghicit; limpede, clar. II. S.n. Foaie de hârtie cu linii groase, paralele, care se așază dedesubtul hârtiei de scris, pentru a înlesni scrierea în rânduri drepte. – Din fr. transparent, lat. transparens, -ntis.

TRANSPARÉNT

adj. 1. clar, străveziu. (O lentilă ~.) 2. v. vaporos. 3. v. rar. 4. v. limpede.

TRANSPARÉNT

adj. v. clar, deslușit, explicit, expres, inteligibil, lămurit, limpede, net, precis, răspicat.

Transparent

opac

transparént

adj. m. (sil. mf. trans-), pl. transparénți; f. sg. transparéntă, pl. transparénte

transparént

(foaie liniată) s. n. (sil. mf. trans-), pl. transparénte

TRANSPARÉN//T1 ~tă (~ți, ~te)

1) Care lasătreacă lumina, permițând să se distingă obiectele; străveziu. 2) fig. (despre piele, ten etc.) Care este foarte gingaș; fin; diafan. 3) fig. Care are un sens ușor descifrabil; cu sens ușor de înțeles sau de ghicit; clar; evident. Aluzie ~. /<fr. transparent, it. transparente

TRANSPARÉNT2 ~e

n. Foaie de hârtie cu linii paralele groase, care se pune sub altă foaie, pentru a facilita scrierea în rânduri drepte. [Sil. trans-pa-] /<fr. transparent, it. transarente

transparént (-tă),

adj. – 1. Străveziu. – 2. (S.n.) Foaie liniată care se așază dedesubtul hîrtiei de scris. – 3. (S.n.) Stor. – Var. 3 transperant. Fr. transparent. Var. nu este clară. După Tiktin, se datorează unei confuzii cu transpirant. Pare mai degrabă un hiperurbanism care pornește de la pronunțarea fr. cu ãrom. *transparant și redă greșit un e.

TRANSPARÉNT, -Ă

adj. 1. Prin care se poate vedea clar, străveziu, diafan. 2. (Fig.) Care poate fi înțeles, ghicit ușor; clar, limpede. // s.n. Foaie de hârtie pe care sunt trase linii groase paralele și care se pune dedesubtul hârtiei de scris pentru a se putea scrie drept. [< fr. transparent, cf. lat. transparens].

TRANSPARÉNT, -Ă

I. adj. 1. (despre corpuri, medii) prin care se poate vedea clar, străveziu. ♢ diafan, subțire, delicat. 2. (fig.) ușor de înțeles. II. s. n. foaie liniată care se pune dedesubtul hârtiei de scris pentru a putea scrie drept. (< fr. transparent, lat. transparens)

TRANSPARÉNȚĂ,

transparențe, s.f. (Adesea fig.) Proprietate a unor corpuri sau a unor medii a fi transparente. – Din fr. transparence.

TRANSPARÉNȚĂ

s. 1. claritate. (~ a unei lentile.) 2. diafanitate, (rar) străvezime, transparițiune, (înv.) prevedere, străvedere. (~ unui material textil.) 3. v. limpezime. 4. (POL.) glasnost.

TRANSPARÉNȚĂ

s. v. claritate, inteligibilitate, limpezeală, limpezime.

transparénță

s. f. (sil. mf. trans-), g.-d. art. transparénței; pl. transparénțe

TRANSPARÉNȚ//Ă ~e

f. Caracter transparent. /<fr. transparence

TRANSPARÉNȚĂ

s.f. Calitatea a ceea ce este transparent. [Cf. fr. transparence].

TRANSPARÉNȚĂ

s. f. 1. însușirea de a fi transparent. 2. mod de lucru, principiu al unor conducători sau organe conducătoare de a face cunoscută public, în permanență, întreaga lor activitate. (< fr. transparence)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar