definiția sprit definiție dex

sprit

găsește rime pentru sprit
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: asprit, oprit, sărit, sorit, spirit, split, spoit, sporit, sprat, sprint, surit
Cuvinte apropiate: asprit, oprit, sărit, sorit, spirit, split, spoit, sporit, sprat, sprint, surit

cu șprițu’ / țuica-n nas

expr. amețit de băutură, beat.

ȘPRIȚ1,

șprițuri, s.n. Băutură obținută din vin cu sifon sau cu apă minerală; o anumită cantitate din această băutură. – Din germ. Spritzer.

ȘPRIȚ2

, șprițuri, s.n. Aparat folosit la ornarea prăjiturilor. – Din germ. Spritze.

ȘPRIȚ

s. (înv.) macmahon, (fam. rar) mișmaș. (A bea un ~.)

ȘPRIȚ

s. v. mortar, vermorel.

șpriț

(băutură, aparat) s. n., pl. șpríțuri

ȘPRIȚ ~uri

n. Băutură slabă, obținută prin amestecul vinului cu sifon sau cu apă (minerală). /<germ. Spritzer

șpriț1

, șprițuri, s.n. (reg.) 1. (în exploatarea lemnului) apă care se toarnă pe uluc (jilip) pentru a ușura alunecarea buștenilor. 2. mortar. 3. temelia casei.

șpriț2, -ă,

s.n. și f. (reg.) 1. (s.n.) pompă de incendiu. 2. (s.n.) vermorel pentru vie. 3. (s.n.) mașină folosită la umplutul cârnaților. 4. (s.n.) mașină întrebuințată la fasonarea garniturilor de prăjituri. 5. (s.n.) pușcoci (de soc) pentru copii. 6. (s.f.) pompă mică, cu care se fac spălături interne la animale. 7. (s.f.) pompă mică folosită pentru îndepărtarea albinelor când roiesc.

șpriț (-țuri),

s.n. – 1. Vas de vin cu sifon. – 2. (Arg.) Glumă. Germ. Spritz. – Der. șprițui, vb. refl. (a bea zdravăn).

ȘPRIȚ1

s.n. Vin amestecat cu sifon sau cu apă minerală. [< germ. Spritzer].

ȘPRIȚ2

s.n. Mașină pentru definitie/fasona">fasonarea garniturilor pe suprafața prăjiturilor. 2. Țâșnitură, cantitate de lichid aruncată cu presiune. [< germ. Spritze].

ȘPRIȚ1

s. n. vin cu sifon sau apă minerală. (< germ. Spritzer)

ȘPRIȚ2

s. n. 1. aparat pentru ornarea prăjiturilor. 2. țâșnitură, cantitate de lichid aruncată cu presiune. 3. strat de tencuială pentru legătura dintre zidărie și grund. (< germ. Spritze)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar