Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Dictionare: ToateDEXSinonimeAntonimeNeologismeOrtograficArh. & Reg.EtimologicAcademic
Cauta

URL scurt: webdex.ro/seara
Gaseste rime pentru cuvantul seara

15 rezultate Dex Online pentru definitie seara, seară

Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: aseară, ceară, neara, săra, săra, sără, scară, seamă, seara, seară, secară, separa, seră, sfară (ceartă), sfară (fum), teară, țeară
Searadimineața, zori
ASTĂ-SEÁRĂ adv. deseară, (înv. și reg.) astară. ( vii ~ pe la noi.)
ástă-seáră adv.
de cu seára loc. adv.
de cu seára loc. adv.
de seáră prep. + s. f.
găinúșă-de-seáră (insectă) s. f., art. găinúșa-de-seáră
ieri-seáră adv.
la drum de seară expr. (er.) oră prielnică consumării unui act sexual (în cartomancie).
Luceáfărul-de-Seáră s. pr. m.
SEÁRĂ, seri, s.f. Parte de la sfârșitul zilei, când începe se întunece; interval de timp cuprins între sfârșitul zilei și momentul când cineva își încheie activitatea, se duce la culcare. ♢ Loc. adv. De cu seară = încă din timpul serii precedente; o dată cu venirea serii, la începutul serii. Către (sau spre, înspre, pe) seară = când se lasă seara. ♢ – Expr. Bună seara! formulă de salut, la întâlnire sau la despărțire, în timpul serii. A da (cuiva) bună seara sau a-și lua (de la cineva) bună seara (sau seara bună) = a saluta (pe cineva) în timpul serii. ♦ (Adverbial; în forma seara) în timpul de la sfârșitul zilei, când începe se întunece; în fiecare zi când începe se întunece. – Lat. sera.
SEÁRĂ s. v. înserare.
seáră s. f., g.-d. art. sérii; pl. seri
SEÁR//Ă seri f. Interval de timp dintre sfârșitul zilei (de când începe se întunece) și începutul nopții. O ~ de primăvară.Spre (sau înspre, către) ~ pe înserate. De cu ~ a) încă în seara zilei trecute; b) de cum s-a înserat. Bună ~a (sau ~a bună) formulă de salut folosită seara la venire și la plecare. [G.-D. serii] /<lat. sera
seáră (-éri), s.f. – Parte a zilei care corespunde cu sfîrșitul după-amiezii. – Var. Mold. sară. Mr. seară, megl. sĕră, istr. sĕre. Lat. sĕra (Diez, I, 379; Pușcariu 1518; REW 7841), cf. it. sera, prov. seir, fr. soir. – Der. aseară, adv. (în timpul serii de ieri), cu -a adverbial (cu ad, după Jarnik, ZRPh., XXVII, 499; cu illa, după Iordan, Arhiva, XXX, 57); deseară (var. diseară), adv. (în seara de azi); deunăseară, adv. (cealaltă seară); astară, adv. (înv., în noaptea asta); de astă seară; iaseară, adv. (la noapte), în Bucov.; însera, vb. (a se lăsa întunericul, a fi surprins de întuneric, a înnopta), cf. v. fr. anserir. – Der. neol. serată, s.f., din it. serata.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.