definiția sanie definiție dex

sanie

găsește rime pentru sanie
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: bănie, danie, fanie, hănie, manie, mânie, sabie, sadie, sanie, sanir, sapie, sălie, sănia, sănic, sănier, săpie, sânge, sânție, sinie
Cuvinte apropiate: bănie, danie, fanie, hănie, manie, mânie, sabie, sadie, sanie, sanir, sapie, sălie, sănia, sănic, sănier, săpie, sânge, sânție, sinie

SÁNIE,

sănii, s.f. 1. Vehicul cu tracțiune animală sau autopropulsat, având în loc de roți două tălpi de lemn sau de fier cu ajutorul cărora se deplasează prin alunecare pe zăpadă sau pe gheață. 2. Suport la anumite mașini-unelte, care poate aluneca în lungul unor ghidaje, asigurând o deplasare a mașinii, a sculei prelucrătoare ori a piesei de prelucrat. – Din bg. sani.

sánie

s. f. (sil. -ni-e), art. sánia (sil. -ni-a), g.-d. art. sániei; pl. sănii, art. săniile (sil. -ni-i-)

SÁNI//E sănii

f. 1) Vehicul prevăzut cu două tălpi de lemn sau de fier, ce alunecă ușor pe zăpadă sau pe gheață. A se da cu ~a. 2) Organ de mașină-unealtă care, alunecând pe ghidaje, asigură deplasarea unor piese în direcția necesară. [G.-D. saniei; Sil. -ni-e] /<bulg. sani

sánie (sắnii),

s.f. – Vehicul de zăpadă. Sl. (bg., sb., slov., rus.) sani (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 325; Conev 70), pol. sanie, cf. ngr. σάνια (Meyer, Neugr. St., II, 56), alb. saje, mag. szán. – Der. săniuș (var. săniiș), s.n. (loc alunecos, de sanie; sport cu sania); săniat, s.n. (Trans., sportul cu sania).

SĂNIÁ,

săniéz, vb. I. 1. Refl. A se da cu săniuța; a merge cu sania (la plimbare). 2. Tranz. A transporta ceva târând pe jos sau lăsândalunece pe un plan înclinat.[Pr. -ni-a] – Din sanie.

săniá

vb. (sil. -ni-a), ind. prez. 1 sg. săniéz, 3 sg. și pl. săniáză, 1 pl. săniém (sil. -ni-em); conj. prez. 3 sg. și pl. săniéze; ger. săniínd (sil. -ni-ind)

A SĂNI//Á ~éz

tranz. pop. rar A transporta târând pe jos sau lăsândalunece pe un plan înclinat. /Din sanie

A SE SĂNI//Á mă ~éz

intranz. pop. rar A se da cu sania. /Din sanie
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar