definiția sadea definiție dex

sadea

găsește rime pentru sadea
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: badea, cădea, madea, sada, sadă, sadea, sardea, scădea, șădea, vadea
Cuvinte apropiate: badea, cădea, madea, sada, sadă, sadea, sardea, scădea, șădea, vadea

SADEÁ

adj. invar. 1. Care nu este amestecat cu altceva, de un singur fel; pur, curat. ♦ (Despre țesături, păr etc.) Care are o singură culoare; uniform colorat; fără desen. ♦ (Adverbial) Cu totul, complet, pe de-a-ntregul. 2. Autentic, veritabil, adevărat. – Din tc. sade.

SADEÁ

adj. invar. v. adevărat, autentic, curat, natural, neamestecat, neaoș, neîmpodobit, neornat, pur, simplu, uni, unicolor, veritabil.

SADEÁ

adv. v. absolut, complet, completamente, exact, integral, precis, total.

sadeá

adj. invar.

SADEÁ

adj. invar. 1) (despre substanțe, materiale etc.) Care are o compoziție omogenă; de un singur fel; curat; pur. 2) (despre persoane) Care ține de o pătură socială sau profesională de netăgăduit. /<turc. sade

sadeá

adj. – Legitim, pur. – Var. înv. sade. Mr. sadedoar, numai”, megl. sa(l)dinumai”. Tc. (per.) sade (Șeineanu, II, 305; Meyer 371; Lokotsch 1749; Ronzevalle 99), cf. alb., bg., sb. sadé, ngr. σαντετιϰός (› sadeticos, adj., legitim).

SĂDÍ,

sădésc, vb. IV. Tranz. A introduce în pământ răsaduri, puieți etc. pentru a prinde rădăcini și a se dezvolta; a planta ♦ A semăna. – Din sl. saditi.

SĂDÍ

vb. v. planta.

SĂDÍ

vb. v. așeza, constitui, crea, ctitori, fixa, funda, instala, institui, înființa, întemeia, opri, organiza, stabili, statornici.

sădí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. sădésc, imperf. 3 sg. sădeá; conj. prez. 3 sg. și pl. sădeáscă

A SĂD//Í ~ésc

tranz. (butași, puieți, răsad etc.) A pune în pământ îngropând rădăcina; a planta. /<sl. saditi

ȘĂDEÁ

vb. II. v. ședea.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar