definiția regenta definiție dex

regenta

găsește rime pentru regenta
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: regent, regenta, regentat, regentă, regență
Cuvinte apropiate: regent, regenta, regentat, regentă, regență

regentá

vb., ind. prez. 1 sg. regentéz; 3 sg. și pl. regenteáză

REGENTÁ

vb. I. tr. (Franțuzism) A conduce după bunul său plac, a dirija, a domina. [< fr. régenter].

REGÉNT, -Ă,

regenți, -te, s.m. și f. Persoană care guvernează provizoriu o monarhie, ținând locul monarhului în timpul unei regențe. – Din fr. regent, lat. régens, -ntis.

REGÉNT

s. (înv.) caimacam, vechil, locotenent domnesc.

regént

s. m., adj. m., pl. regénți; f. sg. regéntă, pl. regénte

REGÉN//T1 ~tă (~ți, ~te

) 1) (despre persoane) Care ține de regență; propriu re-genței. 2): (Propoziție) ~ propoziție de care depind una sau mai multe propoziții subordonate. /<fr. régent, lat. regens, ~entis

REGÉN//T2 ~ți

m. Conducător provizoriu al unei monarhii (în timpul unei regențe). /<fr. régent, lat. regens, ~entis

REGÉNT, -Ă

adj. Care deține o regență; referitor la regență. ♢ Propoziție regentă (și s.f.) = propoziție (principală sau secundară) căreia îi este subordonată o altă propoziție; propoziție supraordonată. [Cf. fr. régent].

REGÉNT, -Ă

s.m. și f. Persoană care guvernează cu titlu provizoriu un stat monarhic în timpul minorității sau al absenței regelui. [Cf. fr. régent, it. reggente].

REGÉNT, -Ă

I. s. m. f. (cel) care guvernează cu titlu provizoriu un stat monarhic, ținând locul regelui în timpul unei regențe (1). II. adj. (despre propoziții; și s.f.) căreia i se subordonează una sau mai multe propoziții; supraordonată. ♢ (despre părți ale propoziției supraordonate) de care depinde o subordonată. (< fr. régent, lat. regens, germ. Regent)

REGÉNT2, -

s. m. regénță

REGÉNTĂ,

regente, adj. (Despre propoziții; adesea substantivat) Căreia îi este subordonată altă propoziție. – Din regent.

REGÉNTĂ

adj., s. (GRAM.) supraordonată. (Propo-ziție ~.)

REGÉNȚĂ,

regențe, s.f. 1. Guvernare provizorie, exercitată de una sau de mai multe persoane în timpul minoratului, absenței sau bolii unui monarh; perioadă cât durează această guvernare: persoanele (sau persoana) care guvernează în această perioadă. 2. Stil în arhitectura și în artele decorative franceze la începutul sec. XVIII, caracterizat prin suplețea, grația și delicatețea elementelor decorative. – Din fr. régence.

REGÉNȚĂ

s. (înv.) căimăcămie, locotenență.

regénță

s. f., g.-d. art. regénței; pl. regénțe

REGÉNȚ//Ă ~e

f. 1) Guvernare provizorie a unei sau a mai multor persoane împuter-nicite (în timpul minoratului, absenței sau bolii monarhului). 2) Perioadă cât durează această guvernare. 3) Persoană sau organ colegial care exercită prerogativele monarhu-lui. 4) (în Franța, la începutul sec. XVIII) Stil în arhitectură și în arta decorativă care se caracterizează prin grație și delicatețe. /<fr. régence

REGÉNȚĂ

s.f. 1. Guvernare a unui stat monarhic exercitată de una sau de mai multe persoane în timpul minorității sau al absenței regelui; timp cât durează o asemenea guvernare. 2. (Ist.) Nume care se dădea unor state musulmane din nordul Africii (Tripolitania, Algeria, Tunisia) guvernate printr-o delegație a sultanului din Constantinopol. [Cf. fr. régence, it. reggenza].
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar