definiția rasfug definiție dex

rasfug

găsește rime pentru rasfug
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: răsfug, răsfug, răsfuga
Cuvinte apropiate: răsfug, răsfug, răsfuga

RĂSFÚG

s.m. 1. (Și în sintagma răsfug alb) Boală contagioasă a oilor și a caprelor, care se manifestă prin încetarea secreției lactate; agalactie. 2. Antrax. 3. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu rămurele subțiri, verzi și aproape lipite de frunze și cu flori galbene, întrebuințată în medicina populară ca medicament împotriva răsfugului (1) (Chondrilla juncea).Et. nec.

RĂSFÚG

s. (BOT.; Chondrilla juncea) (reg.) mestecă, sălățica-zidului.

RĂSFÚG

s. v. agalactie contagioasă, antrax, capie, căpială, cărbune, cenuroză, dalac, pustulă malignă.

RĂSFÚG

s. (BOT.; Chondrilla juncea) (reg.) mestecă, sălățica-zidului.

RĂSFÚG

s. v. agalactie contagioasă, antrax, capie, căpială, cărbune, cenuroză, dalac, pustulă malignă.

răsfúg

(plantă) s. m.

răsfúg

(boală) s. n.

RĂSFÚG

n. 1) Boală contagioasă a unor animale (oi, capre), care se manifestă prin inflamarea ugerului. 2) pop. Boală contagi-oasă a unor animale (transmisibilă și omului), care se manifestă prin leziuni pulmonare, gastro-intestinale și cutanate; antrax. 3) Plantă erbacee cu flori galbene, folosită în medicina populară ca medicament împotriva acestor boli. /Orig. nec.

răsfúg (-guri),

s.n. – 1. Inflamație a ugerului la oi. – 2. Mestecă (Chondrilla juncea). – 3. Dalac (Paris quadrifolia). -Var. răsfulg. Origine îndoielnică. Tiktin pune în legătură acest cuvînt cu mr. sfulgfulger”, it. sfolgorare „a fulgera”. E greu de aflat originea cuvîntului, atîta timp cît boala pe care o indică este nedeterminată (Damé o traduce prin: „amețeală a oilor”; după Scriban, se crede că este o boală datorată alegării oilor). Nu trebuie eliminată legătura cu fugi. – Der. răsfu(l)gi, vb. (a se îmbolnăvi oile).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar