Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Dictionare: ToateDEXSinonimeAntonimeNeologismeOrtograficArh. & Reg.EtimologicAcademic
Cauta

URL scurt: webdex.ro/proaspat
Gaseste rime pentru cuvantul proaspat

7 rezultate Dex Online pentru definitie proaspăt

Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: proaspăt
PROÁSPĂT, -Ă, proaspeți, -te, adj. (Despre alimente sau produse alimentare) Pregătit sau recoltat recent; p. ext. care n-a fost supus unui procedeu de conservare. ♦ (Despre plante) Cules, rupt de curând; neofilit. 2. Fig. Tânăr, fraged. ♦ Care are sau care păstrează calități de strălucire, de vitalitate, de tinerețe, care exprimă tinerețe, sănătate etc. 3. Care există sau a luat ființă de puțină vreme, care a fost făcut, creat etc. de curând; de dată recentă, nou. ♢ Loc. adv. (Reg.) Din proaspăt = de curând. ♦ (Despre oameni) Care se află într-o anumită situație sau care are o calitate de puțină vreme. ♦ Care își păstrează noutatea; viu, actual. 4. (Despre aer) Neviciat, curat. ♦ (Despre apă) Adus de curând de la sursă, bun de băut; p. ext. rece. 5. Fig. Curat, pur, neîntinat. 6. Cu forțe noi; odihnit. – Din gr. prósfatos.
PROÁSPĂT adj. 1. (reg.) verde. (Pește ~.) 2. cald. (Pâine ~.) 3. moale, (reg.) puhav. (Cozonac ~.) 4. v. dulce. 5. rece. (A băut un pahar cu apă ~.) 6. v. neofilit. 7. v. curat. 8. actual, viu. (O amintire mereu ~.)
PROÁSPĂT adj. v. nou, odihnit, recent, repauzat.
Proaspătstătut, vechi
proáspăt adj. m., pl. proáspeți; f. sg. proáspătă, pl. proáspete
PROÁSP//ĂT ~ătă (~eți, ~ete) 1) (despre alimente, fructe, legume) Care este făcut, dobândit sau recoltat de curând; care n-a fost conservat. Pește ~. 2) (despre plante) Care este rupt de curând; neofilit. Legume ~ete. 3) (despre apa de băut) Care a fost adusă de curând de la sursă (de la fântână, izvor etc.). 4) (despre aer) Care este lipsit de impurități; curat. 5) fig. Care este foarte tânăr; fraged. 6) Care a apărut de curând; care durează de puțină vreme; recent; nou. Informații ~ete. 7) (despre persoane) Care a fost numit de curând într-un post. Ministru ~. 8) Care a căpătat forțe noi; reconfortat; odihnit. /<ngr. prósphatos
proáspăt (proáspătă), adj. – 1. Recent, nou, de curînd. – 2. Natural, nepreparat. – Mr., megl. proaspit, istr. proaspăt. Gr. πρόσφατος (Cihac, II, 690; Murnu, 47; Cipariu, Gram., 84; Pascu, I, 194; Sandfeld 30). – Der. prospătură, s.f. (aliment proaspăt; persoană recent înnobilată); împrospăta, vb. (a face fie proaspăt); prospețime, s.f. (noutate, frăgezime).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.