definiția presă definiție dex

presă

găsește rime pentru presă
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: dresa, gresa, opresa, piesă, prasă, prea, preda, presa, presaj, presar, presaș, presat, presă, presi, presta, preta, tresă
Cuvinte apropiate: dresa, gresa, opresa, piesă, prasă, prea, preda, presa, presaj, presar, presaș, presat, presă, presi, presta, preta, tresă

PRÉSĂ,

prese, s.f. I. Dispozitiv, unealtă, mașină cu care se execută operația de presare a unui material, obiect. ♦ Spec. Mașină tipografică simplă care tipărește prin presarea hârtiei pe un zaț acoperit de cerneală. II. Totalitatea publicațiilor cotidiene și periodice (ziare, reviste etc.) folosite ca mijloace de informare, de educare etc. a publicului. ♦ Activitatea sau profesiunea de gazetar, de publicist; gazetărie, publicistică. ♦ (Concr.) Gazetari, ziariști. ♦ Expr. A avea presă bună (sau proastă) = a se bucura de o apreciere bună (sau rea), a avea o reputație bună (sau proastă). – Din fr. presse.

PRÉSĂ

s. 1. v. teasc. 2. (TIPOGR.) teasc, (înv.) stambă. (O carte care a intrat sub ~.) 3. tipar. (Libertatea ~ei.) 4. v. ziaristică.

présă

s. f., g.-d. art. prései; (dispozitive, mașini) pl. prése

PRÉSĂ1

f. 1) Ansamblu de publicații periodice și cotidiene; literatură publicată (gazete, reviste, cărți). ♢ Conferință de ~ consfătuire a reprezentanților mijloacelor de informare în masă pentru discutarea unor probleme actuale; b) întâlnire a unor persoane oficiale cu jurnaliștii pentru convorbiri și răspunsuri la întrebările acestora. A avea ~ bună (sau ~ proastă) a se bucura de o apreciere bună (sau rea). 2) Activitate editorială. 3) Corp al ziariștilor. [G.-D. presei] /<fr. presse

PRÉS//Ă2 ~e

f. 1) Instalație destinatăexercite o presiune asupra unui corp solid pentru a-l comprima sau pentru a lăsa o urmă asupra acestuia. 2) poligr. Mașină tipografică de imprimat. [G.-D. presei] /<fr. presse

présă (prése),

s.f. – 1. Tipar, gazetărie. – 2. (Arg.) Poliție. Fr. presse. – Der. presa, vb., din fr. presser; presar, s.m. (Arg., polițai).

PRÉSĂ

s.f. I. 1. Mașină de prelucrare a materialelor prin presare. ♦ Teasc. 2. Mașină de tipărit cu care se imprimă texte, figuri etc. și care lucrează prin apăsarea hârtiei de imprimat pe un zaț acoperit cu cerneală tipografică. II. Totalitatea ziarelor, a revistelor, a publicațiilor periodice, considerate ca mijloc de informare a publicului. ♦ Profesiunea de gazetar; (concr.) ziariștii. [< fr. presse, it. pressa].

PRÉSĂ

s. f. I. 1. mașină de prelucrare a materialelor prin presare. ♢ teasc. 2. mașină de tipărit cu care se imprimă texte, figuri etc. și care lucrează prin apăsarea hârtiei de imprimat pe un zaț acoperit cu cerneală tipografică. II. totalitatea publicațiilor periodice, precum și a știrilor emise la radio și televiziune. ♢ profesiunea de gazetar; gazetarii, ziariștii. (< fr. presse)

a avea o presă bună

expr. a fi susținut de mass-media

a intra la presă

expr. (intl.) a fi anchetat, a fi anchetat dur.

PRESÁ

, presez, vb. I. Tranz. 1. A exercita o presiune asupra unui material, obiect, pentru a-i reduce volumul, a-i da o anumită formă, a extrage lichidul din el etc. ♦ A apăsa. 2. Fig. A constrânge o persoanăacționeze într-un anumit fel. – Din fr. presser.

PRESÁ

vb. 1. a apăsa, a comprima, a strânge, (înv. și pop.) a păsa. (~ piesa cu ajutorul ...) 2. v. bătători. 3. v. tescui.

PRESÁ

vb. v. constrânge, face, forța, grăbi, obliga, sili, zori.

presá

vb., ind. prez. 1 sg. preséz, 3 sg. și pl. preseáză

A PRES//Á ~éz

tranz. 1) (obiecte) A supune unei acțiuni de apăsare (pentru a face mai compact, pentru a modifica forma sau a stoarce lichidul). 2) fig. (persoane) A sili printr-o presiune permanentă și îndelungatăacționeze într-un anumit fel. /<fr. presser

PRESÁ

vb. I. tr. 1. A apăsa, a comprima, a strânge. 2. (Fig.) A exercita o presiune asupra cuiva, a insista mult. [< fr. presser, it., lat. pressare].

PRESÁ

vb. tr. 1. a apăsa, a comprima. ♢ (despre timp, evenimente etc.) a nu da răgaz; a grăbi. 2. a exercita o presiune asupra cuiva, a insista mult; a constrânge. (< fr. presser)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar