Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Dictionare: ToateDEXSinonimeAntonimeNeologismeOrtograficArh. & Reg.EtimologicAcademic
Cauta

URL scurt: webdex.ro/pravalia
Gaseste rime pentru cuvantul pravalia

8 rezultate Dex Online pentru definitie prăvălie

Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: prăvăli, prăvăliar, prăvăliaș, prăvălic, prăvălie, prăvăliș, prăvălit
a avea prăvălia deschisă expr. (glum.) a-și uita șlițul deschis la pantaloni
a lua la prăvălie expr. (intl.) a se duce la poliție, a lua pe sus.
PRĂVĂLÍE, prăvălii, s.f. Local în care se vând diferite mărfuri; magazin. ♢ (Ieșit din uz) Băiat de prăvălie = tânăr care învață negustoria servind într-un magazin. – Et. nec.
PRĂVĂLÍE s. v. magazin.
PRĂVĂLÍE s. v. comerț, negoț, negustorie.
prăvălíe s. f., art. prăvălía, g.-d. art. prăvălíei; pl. prăvălíi, art. prăvălíile
PRĂVĂLÍ//E ~i f. 1) Întreprindere comercială de desfacere a mărfurilor; magazin (mic); dugheană. 2) Clădirea acestei întreprinderi comerciale. [G.-D. prăvăliei] /<sl. privilije
prăvălíe (prăvălíi), s.f. – s.f. – Magazin mic, dugheană. Origine incertă. După Tiktin, legat de prăvăli „a se învîrti, a se rostogoli”, cf. sb. provalijaprăpastie” (Scriban), dar der. nu este convingătoare semantic. În Pravila lui Matei Basarab (1640), se vorbește de prăvălie de vînzare de vin, care se chiamă prost cîrciumă; de unde pare s-ar putea presupune în sec. XVII cuvîntul era simțit mai puțin vulgar decît cîrciumă, lucru imposibil dacă se pornește de la prăvăli. Der. din sl. pravljenijeadministrație” (Candrea) nu este posibilă fonetic. Ar trebui ne gîndim la prăvăriemagazin de praf de pușcă” (cf. praf), de unde s-ar fi trecut ușor la sensul deprăvălie în general, depozit”; cu atît mai mult cu cît în limba veche se obișnuia se arate și felul vînzării: prăvălie de vin.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.