definiția plete definiție dex

plete

găsește rime pentru plete
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: lete, plebe, pletă, plete, pleter, pleti
Cuvinte apropiate: lete, plebe, pletă, plete, pleter, pleti

PLÉTE

s. pl. 1. chică. (Tânăr cu ~.) 2. (BOT.) pletele-muierii (Usnea barbata) = (reg.) barba-ursului, mătreață-de-arbori.

PLEÁTĂ,

plete, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Părul capului lăsatcrească până pe umeri sau să atârne pe spate (împletit în cozi); p. ext. păr (nearanjat, necoafat). 2. (Reg.) Mănunchi de fuior. – Din sl. pletŭ.

pleátă

s. f., pl. pléte

PLEÁTĂ pléte

f. 1) mai ales la pl. Păr lung lăsatatârne liber pe spate (sau împletit în cozi). 2) reg. Mănunchi de fuior. /<sl. pletu

pleátă (pléte),

s.f. – 1. Mănunchi de fuior. – 2. Părul capului lăsat pe spate (în cozi). Sl. pletŭ, pletĭîmpletitură”, din sl. plesti, pletą, pleteši, „a împleti” (Miklosich, Slaw. Elem., 36; Candrea, II, 263; Conev 89), cf. sb., cr. pletenicapleată” și împleti. Se folosește mai ales la pl. – Der. pleteancă s.f. (Trans., Mold., fir, panglică pentru cozi); pletos, adj. (cu plete); pleteică, s.f. (plăsuță ?), cuvînt pe care nu-l găsim glosat și care trebuie să se folosească în Mold. (cf. Dragoslav: cu mîncarea în pleteică); pletoșie, s.f. (păr mult); împletoșat, adj. (cu plete); pleter, s.n. (îngrămăditură de nuiele, zăgaz), din sb. pleter; pleșnicar, s.n. (șopron, acoperiș pentru unelte), probabil în loc de *pletnicar, poate pentru că se face uneori cu împletitură de răchită.

PLETELE-MUIÉRII

s. pl. v. mătreață-de-arbori.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar