definiția mieilor definiție dex

mieilor

găsește rime pentru mieilor

a se crede mielul din dodoașă

expr. (adol.) a se lăuda, a se grozăvi, a se fuduli.

COADA-MIÉLULUI

s. v. coada-cocoșului, lumânare, lumânărică, salvie.

coáda-miélului

(bot.) s. f.

MIEL

, miei, s.m. Puiul (mascul al) oii, în primele luni de la naștere. ♢ Zăpada (sau omătul) mieilor zăpada care cade uneori primăvara târziu. ♦ Blana prelucrată a puiului oii; carnea acestui animal. – Din lat. agnellus.

MIEL

s. (ZOOL.) (prin Mold.) bârâiec.

miél

s. m., pl. miéi, art. miéii

MIEL miei

m. 1) Pui de oaie (în special de sex masculin). Pielicică de ~. ♢ ~ul blând suge la două oi se spune despre persoanele care trag foloase din două părți. 2) Blana prelucrată a acestui pui. 3) Carnea acestui animal. /<lat. agnellus

miél (miéi),

s.m. – Puiul (mascul) al oii. – Mr. ńel, megl. (m)ńiel, istr. ml’e. Lat. agnellus (Pușcariu 1070; Candrea-Dens., 1100; REW 284), cf. it. agnello, prov. agnel, fr. agneau, cat. anyell, v. sp. añel (gal. año). Fonetismul prezintă dificultăți, cf. Pușcariu, Dacor., I, 424-5 și Rosetti, I, 85. Explicație oferită de Candrea-Dens., și admisă de Tiktin, care se bazează pe o formă intermediară *(a)mnel, cu disimilarea grupului mnm, a fost considerată inacceptabilă de Meyer-Lübke, Dacor., II, 2, pe motive discutabile. Ipoteza lui Rosetti, BL, V, 33 (și Rosetti, Mélanges, 171), cu privire la un rezultat rom. *ñel trecut la miel prin fonetism analogic, pentru a evita pronunțarea ñ, care în rom. s-ar considera „patoise”, e destul de puțin probabilă, fiindcă propune pentru dacorom. un rezultat gnñ, care nu apare în alte exemple. Mr. ńel (cf. milia › mr. ńil’e, melem › mr. ńere etc.) și, pe de altă parte, rezultatul similar mia, miță și mior și probabil miață, indică destul de clar pentru rom., trecerea lui gn inițialmnn. Der. mielar, s.m. (păstor de miei); mielărea, s.f. (lemnul-lui-Avram, Vitex agnus castus); mielușel, s.m. (mieluț; gogoașă); mielușea, s.f. (mioară); mielăriță, s.f. (păduche parazit al oii). – Vasmer, II, 122 socoteșterus. merluchapiele de miel” se explică prin rom. mielușa; mai curînd e vorba de un der. îm rusă care pornește de la rus. mechpiele”, cu rezultatul *mechlucha disimilat.

MIEL-

v. mielo-.

SALATA-MIÉLULUI

s. v. fetică.

ȚÂȚA-MIÉLULUI

s. v. urechelniță.

țâța-miélului

(bot.) s. f.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar