definiția ieftini definiție dex

ieftini

găsește rime pentru ieftini
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: ieftin, ieftini, ieftinie, ieftinit
Cuvinte apropiate: ieftin, ieftini, ieftinie, ieftinit

IEFTINÍ,

ieftinesc, vb. IV. Tranz. și refl. A (se) vinde cu preț mai mic decât înainte; a (se) reduce costul, prețul (mărfurilor, serviciilor, lucrărilor etc.). – V. ieftin.

IEFTINÍ

vb. a (se) micșora, a (se) reduce, a scădea. (S-au ~ prețurile la ...)

A (se) ieftini

≠ a (se) scumpi

A ieftini

≠ a scumpi

ieftiní

vb. (sil. ie-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ieftinésc, imperf. 3 sg. ieftineá; conj. prez. 3 sg. și pl. ieftineáscă

A IEFTIN//Í ~ésc

tranz. A face să fie mai ieftin; a reduce din preț. ~ mărfurile de larg consum. ~ serviciile comunale. /Din ieftin

a se ieftini mălaiul

expr. (intl.) 1. a apărea un decret de grațiere sau amnistiere a unor fapte penale. 2. a se vota o lege sau un articol de lege penală care ușurează situația condamnaților penali.

IÉFTIN, -Ă,

ieftini, -e, adj. 1. (Adesea adverbial) Care are un preț (relativ) mic, care nu costă scump; convenabil. ♢ Expr. (Adverbial) A scăpa ieftin = a scăpa dintr-o situație dificilă fără urmări serioase sau neplăceri (prea mari). 2. Fig. Lipsit de originalitate; comun, banal; trivial. Glumă ieftină. [Var.: iéften, -ă adj.] – Din ngr. efthinós.

IÉFTIN

adi. v. banal, comun, neoriginal.

IÉFTIN

adj. avantajos, convenabil, jos, mic, scăzut, (Transilv. si Ban.) lesne. (Prețuri ~.)

Ieftin

costisitor, scump

iéftin

adj. m. (sil. ie-), pl. iéftini; f. sg. iéftină, pl. iéftine

IÉFTIN ~ă (~i, ~e)

1) și adverbial (despre lucruri) Care costă puțin; cu preț redus; necostisitor. Produse ~e. ♢ ~ ca braga foarte ieftin. A scăpa ~ a ieși cu minimum de neplăceri dintr-o situație dificilă. (A fi) ~ la vorbă a vorbi mult și (de obicei) fără rost; a-i plăceaflecărească. 2) fig. Care nu are nimic de preț, important; lipsit de originalitate; obișnuit; banal; comun; neoriginal; ordinar. Glumă ~ă. /<ngr. efthinos

iéftin (iéftină),

Adj. – 1. Care are un preț mic, convenabil. – 2. (Înv.) Generos, mărinimos. – Var. eftin, (i)eften. Ngr. εὐθινός (Roesler 568; DAR), cf. ngr. φτηνός, bg., sb. jevtin. – Der. ieftinătate, s.f. (calitatea de a fi ieftin); ieftini, vb. (a scădea prețul; înv., a fi milostiv); ieftenșug, s.n. (înv., milă; înv., ieftinătate); (i)eftinețe, s.f. (înv., milă); (i)eftinie, s.f. (milă), înv.

ieftin ca braga

expr. (înv.) foarte ieftin.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar