definiția domnii definiție dex

domnii

găsește rime pentru domnii
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: domni, domnie
Cuvinte apropiate: domni, domnie

a fi domn

(cu cineva) expr. a face o favoare (cuiva), a se purta frumos (cu cineva).

a lăsa

(pe cineva) în plata Domnului expr. 1. a lăsa (pe cineva) să-și decidă singur destinul. 2. v. a lăsa în boii lui. 3. v. a lăsa baltă.

ARĂTÁREA DÓMNULUI

s. v. bobotează.

BOUL-DÓMNULUI

s. v. rădașcă, răgace, vaca-domnului.

bóul-Dómnului

s. m., pl. bóii-Dómnului

CARTE DOMNÉASCĂ

s. v. hrisov.

CĂMARĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. tezaur, vistierie.

CIUPERCĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. pitarcă.

DÓMN

, domni, s.m. 1. Termen de politețe pentru un bărbat. ♦ (Fam.; la voc.) Termen impersonal de adresare care însoțește de regulă o frază exclamativă, interogativă etc. ♦ Soț. ♦ (Pop.) Orășean. 2. Persoană care are autoritatea, posibilitatea de a face ceva; stăpân. 3. Titlu purtat de suveranii Țării Românești și ai Moldovei; voievod, domnitor; persoană care purta acest titlu. 4. Dumnezeu; Isus Cristos. ♢ Expr. A da (sau a lăsa pe cineva) în plata (sau mila) domnului = a lăsa (pe cineva) în pace, a(-l) lăsafacă ce vrea; a ignora. ♦ (La voc.) Exclamație, invocație impersonală exprimând mirare, amărăciune, surpriză. Doamne, ce vorbă ți-a ieșit din gură! ♢ Expr. Vezi, doamne = chipurile, vorba vine. [Voc. (1-3) domnule, dom'le, (4) doamne; nom., voc. și (1) domnu, don', dom'] – Lat. dom(i)nus.

DOMN

s. 1. cucon, (înv. și fam.) musiu, (grecism înv.) chir, (italienism înv.) signor. (Ce mai faci, ~ule?) 2. v. domnitor. 3. (art.; n. pr.) v. Dumnezeu.

DOMN

s. v. bărbat, orășean, soț, târgoveț.

domn

(termen de politețe pentru un bărbat) s. m., voc. dómnule; pl. domni, voc. dómnilor; abr. sg. art. d-l, g.-d. sg. art. d-lui, g.-d. pl. art. d-lor

domn

(domnitor) s. m., voc. doámne; pl. domni

DOMN ~i

m. 1) (folosit ca termen de politețe și de adresare, izolat sau înaintea numelui) Persoană de sex masculin; bărbat, mai ales de la oraș. 2) (în epoca feudală, în țările române; folosit și ca titlu pe lângă un nume) Conducător absolut al țării; domnitor; vodă; voievod. 3) Forță supranaturală, considerată creatoare și cârmuitoare a lumii; Dumnezeu; demiurg; divinitate. ♢ A lăsa pe cineva în plata ~ului a lăsa pe cineva să procedeze după bunul lui plac. /<lat. dom[i]nus

domn (dómni),

s.m. – 1. Titlu oficial al domnitorilor Țării Românești și Moldovei. – 2. Nume dat lui Dumnezeu. – 3. Termen de politețe pentru un bărbat în general. – Mr., istr. domnu, megl. dom(n). Lat. dǒm(ĭ)nus (Diez, I, 157; Cihac, I, 80; Pușcariu 541; Candrea-Dens., 565; REW 2741), cf. it. donno, prov. dom, v. fr. dam(p), sp. don, dueño, port. dom. Cu sensurile 1 și 2 are vocativul Doamne (‹ lat. Dǒmĭne); pentru sensul 3 se folosește vocativul domnule. Domnii sau domnitorii se bucurau de prerogativele suveranilor; prin urmare se cuvinetraducem cuvintele derivate prin termeni care în mod firesc se aplică ideii de regalitate (domniedemnitate de Domn” etc.). – Der. doamnă, s.f. (titlu dat soției domnitorului; termen de politețe în general pentru o femeie), care reprezintă fără îndoială lat. dǒm(ĭ)na (Diez, I, 157; Pușcariu 537; REW 2733); domnesc, adj. (care aparține domnului); domni, vb. (a conduce o țară, un principat ca domn; a stăpîni; a se adresa cu titlul de Domn); domnie, s.f. (demnitate de Domn; timpul cît se află un Domn la conducerea țării; regiune stăpînită de un Domn; Curte; termen de politețe, cu formele reduse dumneatadomnia-ta, dumnealui, domneavoastră, dumnealor); domnișoară, s.f. (termen de politețe pentru o fată); domnișor, s.m. (fiu de domnitor; prinț tînăr; fiu al stăpînului); domniță, s.f. (fiică de domnitor; prințesă tînără); domnitor, s.m. (domnitor). Cf. domina, duminică.

DOMNÍ

, domnesc, vb. IV. Intranz. A conduce un principat, o țară, o împărăție în calitate de domn (3). ♦ Fig. A fi stăpânitor, a stăpâni. Între noi va domni pacea. 2. A o duce foarte bine, a nu avea nici o grijă. 3. Fig. (Despre o înălțime, o clădire etc.) A domina (2). – Din domn.

DOMNÍ

vb. (IST.) a cârmui, a conduce, a dirigui, a guverna, a stăpâni, (înv. și pop.) a oblădui, (înv.) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povățui. (Ștefan cel Mare a ~ cu glorie în Moldova.)

domní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. domnésc, imperf. 3 sg. domneá; conj. prez. 3 sg. și pl. domneáscă

A DOMN//Í ~ésc

intranz. 1) A fi domn al unei țări. 2) fig. A trăi ca un domn; a duce o viață din belșug; a huzuri; a se lăfăi. 3) fig. (despre liniște, pace, ordine) A avea loc în exclusivitate. 4) fig. (despre forme de relief, clădiri) A se înălța impunându-se prin proporții și măreție. ♢ Muntele ~ește deasupra întinderii. /v. a domni

Domnía ei

s. f. art. + pr., g.-d. Domníei ei; abr. D-ei

Domnía lui

s. f. art. + pr., g.-d. Domníei lui; abr. D-lui

Domnía sa

s. f. art. + adj., abr. D-sa, g.-d. Domníei sale, abr. D-sale

Domnía ta

s. f. art. + adj., abr. D-ta, g.-d. Domníei tale, abr. D-tale

Domnía voástră

s. f. art. + adj., g.-d. Domníei voástre; pl. Domníile voástre, g.-d. Domníilor voástre; abr. Dvs. sau Dv.

DOMNÍE,

domnii, s.f. 1. Autoritatea politică și juridică a domnului (3); demnitatea de domn. ♦ Timpul cât un domn (3) se află la conducerea țării. ♦ Regiune sau populație stăpânită de un domn (3). 2. Dominație, stăpânire, putere. 3. (Înv.; formează locuțiuni pronominale cu valoare de pronume de reverență) Vom face cum vei hotărî domnia-ta. ♦ (Cu valoare de pronume al maiestății) Măria-ta. – Domn + suf. -ie.

DOMNÍE

s. 1. (IST.) cârmuire, conducere, diriguire, guvernare, stăpânire, (înv. și pop.) oblăduire, (înv.) chiverniseală, chivernisire, ocârmuire, purtare, purtat, stăpânie, vlădicie, (fig.) cârmă. (~ țării în vremea lui Mihai Viteazul.) 2. (IST.) (fig.) coroană, scaun, sceptru, tron. (Și-a pierdut ~ în anul ...) 3. v. dominație. 4. v. mărie.

domníe

s. f., art. domnía, g.-d. art. domníei; pl. domníi, art. domníile (sil. -ni-i-)

DOMNÍ//E ~i

f. 1) Funcția de domn; conducere a țării de un domn. A veni la ~.A(-i) lua (cuiva) ~a a lipsi pe cineva de funcția de domn. 2) Exercitare a acestei funcții. 3) art. (în componența locuțiunilor pronominale de reverență) Domnia-ta, domnia-lui, domnia-sa, domnia-voastră, domnia-lor. [Art. domnia; G.-D. domniei; Sil. -ni-ei] /domn + suf. ~ie

Domníile lor

s. f. art. + pr., g.-d. Domníilor lor; abr. D-lor

Dómnul

(Dumnezeu) s. pr. m. art., voc. neart. Doámne

ferește-mă, Doamne!

expr. (deț.) carceră.

ínima-Dómnului

s. f.

lémnul-Dómnului

(bot.) s. n.

LOCOTENENT DOMNÉSC

s. v. regent.

LOCOTENENȚĂ DOMNEÁSCĂ

s. v. căimăcămie.

Máica Dómnului

s. pr. f., g.-d. art. Máicii Dómnului

mâna-Máicii-Dómnului

(bot.) s. f.

pálma-Máicii-Dómnului

(bot.) s. f.

părul-Máicii-Dómnului

(bot ) s. m.

pelíncile-Dómnului

s. f. pl.

poála-Máicii-Dómnului

s. f.

rânduníca-Dómnului

s. f.

rug-domnésc

s. m.

scára-Dómnului

s. f.

scáunul-Dómnului

(bot.) s. n.

VACA-DÓMNULUI

s. 1. v. buburuză. 2. (Pyrrhocoris apterus) (reg.) boul-Domnului.

VACA-DÓMNULUI

s. v. rădașcă, răgace.

váca-Dómnului

(insectă) s. f.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar