definiția declaratii definiție dex

declaratii

găsește rime pentru declaratii
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: declarativ
Cuvinte apropiate: declarativ

DECLARÁT, -Ă,

declarați, -te, adj. Mărturisit, vădit. Un dușman declarat. – V. declara.

DECLARÁT

adj. v. fățiș.

DECLARÁȚIE,

declarații, s.f. 1. Mărturisire, afirmare deschisă a unor convingeri, opinii sau sentimente; ceea ce afirmă cineva cu un anumit prilej. ♢ Verb de declarație = verb care denumește acțiunea de a vorbi sau de a gândi. ♦ Act oficial prin care se aduce la cunoștință, se întărește o măsură luată; notificare. ♦ Mărturie, depoziție a unui martor. ♦ Relatare făcută în scris de către o persoană către un organ al administrației de stat, prin completarea unui formular; (concr.) formularul pe care se face această relatare. ♦ Formă de tratat internațional. 2. (În sintagma) Declarație de război = încunoștințare prealabilă și oficială făcută de un stat către alt stat cu privire la începerea războiului împotriva acestuia. [Var.: declarațiúne s.f.] – Din fr. déclaration, lat. declaratio, -onis.

DECLARÁȚIE

s. 1. v. afirmație. 2. comunicare. (O scurtă ~ făcută presei.) 3. (înv.) publicație. (O ~ oficială a guvernului.) 4. destăinuire, mărturisire. (~ de dragoste.) 5. v. depoziție. 6. v. proclamație.

declaráție

s. f. (sil. -cla-, -ți-e), art. declaráția (sil. -ți-a), g.-d. art. declaráției; pl. declaráții, art. declaráțiile (sil. -ți-i-)

DECLARÁȚI//E ~i

f. 1) Expunere orală sau scrisă prin care se face cunoscut ceva. ~ de dragoste. 2) Document oficial prin care se comunică ceva în mod public; comunicat; notificare. 3) Expunere în fața instanțelor judecătorești a unor fapte săvârșite de cineva; mărturie; depoziție. 4) Relatare a unor informații făcută pentru un organ administrativ prin completarea unui formular. 5) Formular folosit în acest scop. [Art. declarația; G.-D. declarației; Sil. -ți-e] /<fr. déclaration, lat. declaratio, ~onis

DECLARÁȚIE

s.f. Arătare, afirmare a unor convingeri, a unor sentimente. ♢ Verb de declarație = verb care denumește acțiunea de „a vorbi”, „a gândi”. ♦ Act oficial prin care se comunică ceva, se ia o măsură; notificare. ♦ Mărturie, depoziție în fața unei autorități. ♦ Relatare făcută în fața unui organ administrativ prin completarea unui formular; formularul însuși. [Var. declarațiune s.f. / cf. fr. déclaration, lat. declaratio].

DECLARÁȚIE

s. f. 1. mărturisire, afirmare deschisă a unor convingeri, sentimente etc. o verb de ~ = verb care denumește acțiunea de „a vorbi”. 2. document oficial prin care se comunică ceva, se ia o măsură; notificare. 3. mărturie, depoziție în fața unei autorități. ♢ relatare făcută în fața unei autorități. ♢ relatare făcută în fața unui organ administrativ prin completarea unui formular; formularul însuși. 4. (inform.) instrucțiune care precizează, pe baza indentificatorilor, atributele datelor utilizate într-un program sau într-o zonă a acestuia. (< fr. déclaration, lat. declaratio)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar