Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Dictionare: ToateDEXSinonimeAntonimeNeologismeOrtograficArh. & Reg.EtimologicAcademic
Cauta

URL scurt: webdex.ro/dama
Gaseste rime pentru cuvantul dama

9 rezultate Dex Online pentru definitie damă

Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: ama, bamă, camă, dacă, dada, dadă, dagă, dala, dală, dam (cerb), dam (clădire), daman, damar, damă, damf, damna, dană, dara, dară, data, dată (moment, oară), dată (calendaristică, a unei probleme), dava, davă, dărma, dâcă, dâlmă, dâmb, dâra, dâră, demă, domă, dramă, dumă, famă, gama, gamă, iama, iamă, jama, kamă, lama, lama, lamă, mamă, oamă, pama, rama, ramă, râma, râmă, sama, samă, vamă, zamă
DÁMĂ, dame, s.f. I. 1. (Înv.) Doamnă, cucoană. ♢ Loc. adj. De damă = femeiesc. 2. Femeie cu definitie/morav">moravuri ușoare; prostituată. II. 1. (La jocul de cărți) Fiecare dintre cele patru cărți pe care este definitie/infatisa">înfățișată figura unei femei. 2. (La jocul de șah) Regină. 3. (La pl.) Joc alcătuit din puluri albe și negre, care se mută după anumite reguli pe o tablă asemănătoare cu cea de șah. III. Scobitură în bordura unei ambarcații, în care se sprijină manșonul vâslei. – Din fr. dame, it. dama.
DÁMĂ s. 1. (SPORT) regină. (~ la jocul de șah.) 2. regină, (înv.) crăiasă, crăiță. (~ de pică, la jocul de cărți.)
DÁMĂ s. v. cocotă, cucoană, curvă, doamnă, femeie de stradă, madam, nevastă, prostituată, soție, târfă.
dámă s. f., g.-d. art. dámei; pl. dáme
DÁM//Ă ~e f. 1) înv. Femeie (de obicei de la oraș) aparținând păturilor privilegiate; cucoană.De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Parteneră de dans. 3) peior. Femeie de moravuri ușoare; prostituată. 4) (la jocul de cărți) Carte pe care este înfățișată figura unei femei. ~ de pică. 5) (la jocul de șah) Piesă centrală ca importanță (a doua după rege); regină. ♢ Joc de ~e joc cu fise speciale albe și negre desfășurat pe o tablă asemănătoare cu cea de șah. /<fr. dame, it. dama
dámă (dáme), s.f. – 1. Doamnă, cucoană. – 2. Femeie stricată. – 3. Regină, la cărțile de joc. – 4. Joc cu puluri albe și negre care se mută pe o tablă asemănătoare cu cea de șah. Fr. dame. – Der. (vulg.) dameză, s.f. (femeie stricată), ca amure(a); damicelă, s.f. (fam., domnișoară), din it. damigella; damist, s.m. (Arg., persoană care frecventează bordelurile); madamă, s.f. (dădacă străină; femeie de serviciu în baruri și hoteluri; femeie de condiție inferioară), din fr. madame (nu trebuie se confunde cu madam, formulă de adresare care se uneori în conversație, și care nu are nuanță depreciativă). Se știe , după Corominas, I, 378, sensul 4 al lui damă provine, în realitate de la numele Damasco.
DÁMĂ s.f. I. (Rar) 1. Doamnă, cucoană. ♢ De damă = femeiesc. 2. Femeie de moravuri ușoare, prostituată. II. 1. Carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. Regină (la jocul de șah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tablă ca cea de șah și la care se folosesc pioni sau discuri albe și negre. III. Scobitură în copastia unei ambarcații, în care se sprijină manșonul ramei. [< fr. dame, it. dama].
DÁMĂ s. f. I. 1. doamnă, cucoană. o de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri ușoare, prostituată. II. 1. carte de joc pe care este desenată figura unei femei. 2. (la jocul de șah) regină. 3. (pl.) joc practicat pe o tablă ca cea de șah cu pioni sau discuri albe și negre. III. scobitură în copastia unei ambarcații, în care se sprijină manșonul ramei. (< fr. dame, it. dama)
damă cu manșoane expr. femeie frumoasă și elegantă.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.