definiția covrigi definiție dex

covrigi

găsește rime pentru covrigi
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: covrig, covriga, covrigi
Cuvinte apropiate: covrig, covriga, covrigi

COVRIGÍ,

covrigésc, vb. IV. Refl. (Rar) A se încovriga. – Din covrig.

covrigí

vb. (sil. -vri-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. covrigésc, imperf. 3 sg. covrigeá; conj. prez. 3 sg. și pl. covrigeáscă

a ajunge la covrigi / la pepeni

expr. a sărăci, a se ruina

a-și împărți ridichea și covrigul

expr. (intl.) a împărți în mod egal bunurile furate.

COVRÍG,

covrigi, s.m. Produs alimentar în formă de inel, de opt etc., preparat din făină de grâu (și presărat cu sare, susan, mac etc.). ♢ Expr. A se face covrig = a se încovriga, a se încolăci. A scoate (sau a ajunge, a ieși) la covrigi = a facedevină (sau a deveni) foarte sărac. – Din bg. kovrig.

covríg

s. m. (sil. -vrig), pl. covrígi

COVRÍ//G ~gi

m. Produs de panificație în formă de inel. ♢ A se face ~ a se încovoia (de frig, de durere etc.). A ajunge (sau a ieși) la ~gi a sărăci peste măsură. A scoate pe cineva la ~gi a ruina pe cineva; a-l aduce la sapă de lemn. /<bulg. kovrig

covríg (covrígi),

s.m. – Produs alimentar în formă de opt, de inel etc. preparat din făină. Bg., rus. kovrig(a), din tc. kevrek (Miklosich, Slaw. Elem., 25; Cihac, II, 78; Conev 96; Berneker 594; Mladenov 244). – Der. covrigar, s.m. (persoană care face covrigi); covrigărie, s.f. (prăvălie unde se vînd covrigi); covriga (var. covrigi, încovriga), vb. (a da formă rotundă, a rotunji; a încolăci; a curba, a arcui). Din rom. provine mag. kovri (Edelspacher 17).

covrig,

covrigi s.m. 1. volan de automobil. 2. monedă.

la covrigi

expr. scăpătat, ruinat.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar